Hyppää sisältöön

Nuorten kuuleminen palveluna 

Onko teillä tarve kuulla nuoria osana hanketta? Nuorten Akatemia toteuttaa palveluna nuorten kuulemisia. Kuulemisia voidaan hyödyntää esimerkiksi laki- tai säädöshankkeessa, valmisteluhankkeessa kunnassa, hyvinvointialueella tai valtionhallinnossa, ja selvitys- tai kehityshankkeessa.

Monissa hankkeissa laki edellyttää nuorten kuulemista. Kokemuksemme mukaan nuoret kannattaa kuitenkin ottaa mukaan hankkeeseen myös niin parempien tulosten kuin nuorten osallisuuden edistämisenkin vuoksi.

Jotta voimme vastata monenlaisiin tarpeisiin, olemme kehittäneet kuulemisprosessiimme kolme palvelutasoa. Voimme joko toteuttaa koko kuulemisen puolestanne tai toimia tukena nuorten kuulemisessa ja heidän osallistamisessaan eri asteisesti.

Palvelumme joustaa sekä tavoiteltavien nuorten määrän että maantieteellisen kattavuuden suhteen. Pystymme myös mukauttamaan lähestymistapamme erilaisten nuorten erityisryhmien tarpeisiin.

Palvelutasot

Palvelutaso1. Nuorten kuulemisen tuki2. Nuorten kuuleminen yhteistyössä3. Nuorten kuulemisen kokonaisuus
Kuulemisen suunnittelu ja sparraus prosessin aikana  X X X
Nuorten tavoittaminen ja kuuleminen käytännössä  X X
Tulosten analysointi ja yhteenveto  X
Taso 1: Nuorten kuulemisen tuki

Sparraamme kanssanne suunnitteluun ja toteutukseenne liittyen, ja autamme tarvittaessa nuorten tavoittamisessa. Annamme myös vinkkejä kuulemisen toteutukseen ja tulosten analysoinnin menetelmiin.

Tämä taso sopii teille, jos kaipaatte tukea ja vinkkejä, mutta teillä on resursseja toteuttaa prosessi itse. Nuorten kuuleminen ja nuorten kanssa toimiminen on jo teille tuttua.

Taso 2: Nuorten kuuleminen yhteistyössä

Autamme haastavimmissa vaiheissa, kuten suunnittelussa, nuorten tavoittamisessa ja kuulemistilaisuuksien fasilitoinnissa.
Teille itsellenne jää kyselyjen toteutus, tilaisuuksien järjestäminen ja tulosten kokoamisen sekä analysointi.

Tämä lähestymistapa auttaa teitä ottamaan kuulemisen käytännöt haltuun, ilman että jäätte asian kanssa yksin missään vaiheessa. 

Taso 3: Nuorten kuulemisen kokonaisuus

Palvelu kattaa kaikki vaiheet kuulemisen suunnittelusta ja nuorten osallistamisesta aina itse kuulemisen käytännön toteutukseen, tulosten analysointiin ja raportointiin asti. Teidän tarvitsee vain osallistua kuulemisen määrittelyyn ja halutessanne myös tulosten analysointiin.

Tämä taso sopii teille, jos haluatte ulkoistaa nuorten kuulemisen.

Nuorten kuulemisen palvelu kustantaa noin 6.000–60.000 euroa laajuudesta ja palvelutasosta riippuen. 

Pyydä meiltä tarjous: odotamme innolla yhteistyötä kanssanne nuorten kuulemisen tiimoilta! Tarjousta varten tarvitsemme seuraavat tiedot:

  • Kuulemisen aiheen: Kerro lyhyesti hankkeestanne, johon nuorten kuuleminen ja osallistuminen liittyvät.
  • Kuulemisen tavoitteet: Määrittele, keitä haluatte kuulla ja millaisia tuloksia tavoittelette, sekä mahdolliset määrälliset ja laadulliset tavoitteet.
  • Aikataulu: Anna meille alustava aikataulu, jotta voimme suunnitella kuulemisen sopivaksi aikatauluunne.

Ota yhteyttä kuulemisasioissa:

Mikko Sääskilahti, kehittämispäällikkö
mikko.saaskilahti@nuortenakatemia.fi
p. 040 029 7820

Antti Ollikainen, osallisuusasiantuntija
antti.ollikainen@nuortenakatemia.fi
p. 050 338 4485

Heikki Vuojakoski, toimitusjohtaja
heikki.vuojakoski@nuortenakatemia.fi
p. 040 041 3833