Hyppää sisältöön

Dihtosis-oppimateriaalit saamelaisuuden käsittelyyn

Saamelaiskulttuuria voi aiheena nostaa esille monilla eri oppitunneilla. Aihe sopii käsiteltäväksi niin yhteiskuntaopin ja historian kuin esimerkiksi maantiedon, äidinkielen, musiikin tai käsityön tunneilla.

Dihtosis-materiaaleista voit koota ryhmällesi sopivan mittaisen ja tasoisen paketin aiheen käsittelyyn. Materiaalit pohjautuvat Dihtosis-kouluvierailuihin, pedagogisiin peleihin sekä menetelmäpakkaan.

Video-oppitunnit

Vuorovaikutteisilla video-oppitunneilla saamelaisnuoret johdattelevat saamelaiskulttuuriin eri näkökulmista. Opettaja laittaa videon päälle ja saa nauhalta ohjeet, milloin pysäyttää kuva ja keskusteluttaa nuoria aiheesta. Videot ovat:

1. Tutustutaan saamelaiskulttuuriin: Video johdattelee kulttuurin peruskysymyksiin siitä, keitä saamelaiset ovat, mitkä ovat saamelaisten perinteiset elinkeinot, millaista saamelaismusiikki on ja miltä saamenpuvut näyttävät. (kohderyhmä 4.-9.-lk)

2. Saamen kielet ja kansa: Videossa opitaan muun muassa saamelaisista, saamelaisten kotiseutualueesta ja saamen kielistä. Videossa pääsee tutustumaan myös saamelaisnuorten elämään ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston toimintaan. (kohderyhmä: yläkoulut ja toinen aste)

3. Ihmisoikeudet ja alkuperäiskansa: Video käsittelee saamelaisia alkuperäiskansana, alkuperäiskansojen oikeuksia, sulauttamispolitiikkaa sekä kulttuurista omimista. Se sopii hyvin käytettäväksi aiheeseen syventymiseen esimerkiksi Perustietoa saamelaiskulttuurista tai Saamen kielet ja kansa -videoiden katsomisen jälkeen. (kohderyhmä: toinen aste)

Tutustu video-oppitunteihin.

Menetelmäpakka

Dihtosis-menetelmäpakka sisältää 18 saamelaisuutta käsittelevää harjoitusta kolmeen eri aihepiiriin liittyen: saamelaiset, alkuperäiskansa ja kulttuuri. Harjoitukset on suunnattu yläkoulujen lisäksi alakoulun ylemmille luokille sekä toisen asteen oppilaitoksille. Menetelmäpakka on päivitetty vuonna 2022  ja sen voi ladata maksutta alta:

Lataa Dihtosis-menetelmäpakka.

Osaan Dihtosis-pakan harjoituksista tarvitset lisämateriaalia. Harjoituksen otsikossa näkyvä lisämateriaali-symboli kertoo siitä, että harjoitukseen on olemassa lisämateriaalia. Ne löydät tässä:

Peukkupiiri, väitteitä saamelaisuudesta
Kuunnellaan yhdessä, Ailu Vallen kappaleen Nunnuka lai laa -sanat. Täältä löydät sanat mustavalkoisena.
Alkuperäiskansojen oikeuksien timantti, YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julistuksen artiklat
Sananlaskut, sananlaskuja pohjois- ja inarinsaameksi
Levyraati, ehdotus saamelaisista musiikkikappaleista
Löydä kielipari, tervehdyksiä ja vastauksia eri kielillä
Sanat saamelaisuudesta, kuvakortit voit tulostaa tai näyttää dioina oppilaille. Sanojen selitykset ja tehtävänannon löydät tämän linkin alta.

Metodpaketet

Dihtosis-metodpaketet på svenska.

Tilläggsuppgifterna på svenska hittar du här:
Tumspel
Lyssna tillsammans
Urfolkens rättigheter -diamant
Ordspråk
Skivråd
Hitta ditt språkpar

Aamunavaus

Saamelaisaiheinen tietovisa-aamunavaus sopii erityisen hyvin saamelaisten kansallispäivän 6.2. aamuun.

Pelit

Tutustu myös kahteen saamelaisaiheiseen digitaaliseen peliimme:
Pieni peli saamelaisista (4-6-luokkalaiset)
Sukellus saamelaiskulttuuriin (yläkoulut ja 2.asteen oppilaitokset)

Muita saamelaisaiheisia oppimateriaaleja

Lisää oppimateriaalia saamelaisuuden käsittelyyn löytyy myös:
Oktavuohta, saamelaistietoa opetukseen
Bumbá, tietopaketti saamelaisista perusopetukseen. Tilattavissa Rovaniemen kaupunginkirjastosta, toimitetaan valtakunnallisesti.

2023