Hyppää sisältöön

Turvaa eläkkeestä

Eläke on tärkeä osa taloudellista turvaa niin työuran päättyessä kuin vamman tai sairauden estäessä työnteon. Nuoret kokevat usein aiheen etäiseksi, ja  Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan yläkoulujen ja lukioiden oppikirjoista löytyy vaihtelevasti tietoa eläkkeistä. Kuitenkin jo 17-vuotiaasta lähtien nuori alkaa kartuttamaan ansiotuloistaan työeläkettä, ja omilla valinnoillaan voi vaikuttaa eläkkeen suuruuteen tulevaisuudessa. 

Turvaa eläkkeestä -hankkeen tavoitteena on viestiä ammattioppilaitoksissa opiskeleville nuorille eläkkeistä – erityisesti yrittäjän eläkevakuuttamisesta. Maaliskuussa 2024 yhdessä Eläketurvakeskuksen kanssa järjestetyssä työpajassa selvitettiin ammattioppilaitoksen opiskelijoilta teemoja, joista he haluavat saada tietoa, heidän käyttämiään tiedonhankintakanavia sekä toiveita tiedon välittämisestä.  

Oppimispeli

Hankkeessa kehitetään kevään 2024 aikana digitaalinen oppimispeli, joka käsittelee Suomen eläkejärjestelmää painottaen yrittäjän eläkevakuutusta, joka jo nuoren yrittäjän tulee ottaa itselleen. Seppo-alustalle tuotettavan oppimispelin tarkoituksena on tutustuttaa nuoret eläkevakuuttamiseen, erityisesti yrittäjän eläkevakuuttamiseen. Peli on suunniteltu ammattioppilaitoksissa opiskeleville, mutta soveltuu myös lukiolaisille.   

Peli sisältää erilaisia toiminnallisia ja tiedollisia tehtäviä, joiden kautta nuori pääsee pohtimaan eläkkeen merkitystä, sen kertymistä, tarvetta sille ja siihen liittyviä huomioitavia seikkoja. Peliä on mahdollista pelata yksin tai pienryhmissä ja sitä ohjaa opettaja. Peli on maksuton ja se on tilattavissa lukuvuoden 2024–2025 alussa. Ruotsinkielinen käännös pelistä on valmis tammikuussa 2025.  

Hanketta tehdään yhteistyössä Eläketurvakeskuksen kanssa. 

Hymyilevä Ulla Saalasti

Lisätietoja:

Ulla Saalasti, projektipäällikkö
ulla.saalasti@nuortenakatemia.fi
040 567 4203