Hyppää sisältöön

Nuoret ja päättäjät kohtaavat keskustellen Kanta-Hämeen hyvinvointialueilla

Kanta-Hämeen hyvinvointialue ja Kohti nuorten hyvinvointialueita –hanke järjestävät syksyllä keskustelusarjan, jossa nuoret ja päättäjät ympäri Kanta-Hämettä kokoontuvat yhteiseen vuoropuheluun Hämeenlinnassa, Lopella ja Forssassa. 

Erätauko-keskustelutilaisuuksien tarkoitus on mahdollistaa aito kohtaaminen ja vuoropuhelu nuorten ja päättäjien välillä. Keskustelujen aiheena on nuorten osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Nuoret ja päättäjät pohtivat muun muassa sitä, millä tavoin nuoret haluaisivat vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan, ja miten alueen pitäisi huomioida nuoret palveluissaan. 

Keskusteluihin on kutsuttu mukaan eri taustoista tulevia nuoria ympäri Kanta-Hämettä sekä aluevaltuutettuja ja hyvinvointialueen valmistelijoita. Lisäksi mukaan on tulossa esimerkiksi etsivän nuorisotyön aluekoordinaattori, jotta keskusteluun saadaan monipuolisesti eri näkökulmia. 

Keskusteluissa syntyviä oivalluksia hyödynnetään hyvinvointialueen osallisuusvalmistelussa. Hyvinvointialueella ollaan syksyllä laatimassa osallisuusohjelmaa. Ohjelmaan kirjataan, millä tavoin hyvinvointialueen asukkaat voivat osallistua ja vaikuttaa esimerkiksi alueen päätöksentekoon sekä toiminnan ja palvelujen kehittämiseen. 

Hyvinvointialueen valmistelussa on tärkeää kuulla nuoria

“On tärkeää varmistaa, että nuoret pääsevät vaikuttamaan hyvinvointialueiden toimintaan ja alueen palveluista tulee aidosti nuorille sopivia. Erilaisista taustoista tulevien nuorten osallisuuden ja yhdenvertaisen vaikuttamisen edistäminen tukee nuorten hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta”, Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeen projektipäällikkö Ella Rouhe painottaa. 

Erätauko-keskustelut ovat yksi hankkeen ja hyvinvointialueen yhteistyössä kokeiltava tapa tuoda nuoria ja päättäjiä saman pöydän ääreen. Ensimmäinen keskustelu on Hämeenlinnassa 30.9. osana Hyvin sanottu -keskustelufestivaalia. Toinen keskustelu järjestetään Lopen koulukeskuksessa ma 31.10. ja sitä tulee seuraamaan yhdeksäsluokkalaisia ja lukiolaisia. Kolmas keskustelu pidetään Forssan nuorisotilassa tiistai-iltana 15.11. 

Kiinnostuneet nuoret ja päättäjät voivat ilmoittautua mukaan ottamalla yhteyttä Ella Rouheeseen. 

Hymyilevä Ella Rouhe

Tarkemmat tiedot osallistumisesta ja lisätietoja tilaisuuksista:  

Ella Rouhe, projektipäällikkö,
Kohti nuorten hyvinvointialueita 
ella.rouhe@nuortenakatemia.fi
puh. 050 324 4699

Kohti nuorten hyvinvointialueita on Nuorten Akatemian, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton ja Nuorten Suomen yhteishanke, jonka tavoitteena on nuorten osallisuuden edistäminen hyvinvointialueilla. Hanke toteutetaan vuosina 2022-2024, ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.