Hyppää sisältöön

Turvaa eläkkeestä -peli

Turvaa eläkkeestä on ammattikoululaisille suunnattu peli, jossa nuoret pääsevät pohtimaan eläkkeisiin liittyviä kysymyksiä ja oppimaan Suomen eläkejärjestelmästä. Peli sopii myös lukiolaisille.

Pelissä käsiteltäviä teemoja ovat mm. eläkkeiden suuruus, eläkkeet eri elämäntilanteissa ja yrittäjän eläkevakuutus. Pelissä myös pohditaan, mistä eläkettä kertyy, ja käydään läpi mahdollisia tilanteita, jolloin jo nuoren tulee huolehtia eläkemaksuistaan. Pelissä tutustutaan myös nuorille suunnattuun Eläkepätäkkä-nettisivuun, josta löytyy lisää tietoa eläkkeistä.

Turvaa eläkkeestä -peli on suunniteltu parin tai pienryhmän kanssa pelattavaksi. Oppiminen tapahtuu keskustellen, vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Peli toimii Seppo-alustalla. Oppilaat pelaavat peliä omilla tableteilla, mobiililaitteillaan tai tietokoneilla. Peliohjaajana toimii opettaja/ohjaaja. Nuorten Akatemian mobiilipelit ovat oppilaitoksille ja muille nuorten ryhmille täysin maksuttomia, eikä tilaajalla tarvitse olla valmiiksi Seppo-lisenssiä.

Kesto: noin 60 min
Kohderyhmä: toisen asteen opiskelijat, erityisesti ammattikoululaiset
Teemat: eläkkeet, Suomen eläkejärjestelmä, yrittäjän eläkevakuutus

Peli on kehitetty yhteistyössä Eläketurvakeskuksen kanssa.

Huom. Peli valmistuu elokuussa 2024. Alla olevan linkin kautta pelin voi jo tilata ennakkoon, niin saat sen käyttöösi koulujen alkuun.

Ennakkotilaa tästä

Turvaa eläkkeestä -peli sopii erityisesti niiden alojen opiskelijoille, joiden joukosta saattaa valmistua yrittäjiä työelämään. Peliä voi hyödyntää ammattioppilaitoksissa esimerkiksi osana yhteiskunta- ja työelämäosaamisen yhteistä tutkinnon osaa. Katso alta opetussuunnitelmasta poimimamme ehdotukset siitä, miten peliä voi hyödyntää toisella astella:

Ammatillinen koulutus

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

  • yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen
  • työelämässä toimiminen
  • yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta
Lukion opetussuunnitelma (LOPS 2019)

Sisältökokonaisuudet:

  • yhteiskuntaoppi: YH1 suomalainen yhteiskunta

Opetussuunnitelmiin voit tutustua sivulta eperusteet.opintopolku.fi.