Hyppää sisältöön

Haemme kouluvierailijoita Pikamuodista hitaaseen muotiin -hankkeeseen

Vaatteiden kysyntä ja kulutus kasvavat jatkuvasti. Asialle on tehtävä jotain, sillä vaateteollisuus on yksi ympäristölle haitallisimmista teollisuudenaloista! Sen piirissä tapahtuu myös vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

Haemme nyt kouluvierailijoita vuodelle 2023 Pikamuodista hitaaseen muotiin -hankkeeseen.

Haemme erityisesti kouluvierailijoita, joilla on mahdollisuus toteuttaa lähivierailuita Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, pääkaupunkiseudulla, Raumalla, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa, Vaasassa tai näiden ympäryskunnissa. Valitsemme yhteensä noin 20–30 kouluvierailijaa.

Mikä Pikamuodista hitaaseen -kouluvierailu?

Kaksiosainen Pikamuodista hitaaseen -kouluvierailukokonaisuus sisältää pedagogisen pelin pelaamista sekä toiminnallisen työpajan.

Kokonaisuuden ensimmäisessä osassa kouluvierailija pelauttaa ryhmälle pedagogista peliä tekstiiliteollisuuden ympäristö- ja ihmisoikeusongelmista. Pikamuodista hitaaseen -pelin tavoitteena on kannustaa nuoria kriittiseen ajatteluun ja muutokseen erilaisten pelitehtävien ja tulevaisuusajattelun kautta.

Kokonaisuuden toisessa osassa kouluvierailija vetää ryhmälle työpajan, jossa nuoret suunnittelevat ja pääsevät tekemään kierrätysmateriaaleja hyödyntäen itselleen persoonallisen kangasmerkin tai seinävaatteen. Kangasmerkin voi kiinnittää esim. omaan vaatteeseen tai asusteeseen, seinävaate voidaan tehdä vaikkapa pienryhmässä ja ripustaa koulun seinälle. Työpajan tavoitteena on innostaa nuoria ekologiseen muotiin ja kiertotalouteen.

Kohderyhmä ja menetelmät

Työpajat on suunnattu yläkouluikäisille ja toisella asteella opiskeleville nuorille. Kouluvierailija ohjaa nuorille Seppo.io-alustalla toimivan pedagogisen mobiilipelin sekä toiminnallisen käsityötyöpajan.

Palkkiot ja matkakulut

Kouluvierailijoille maksettava palkkio on 56 e / 75–90 min työpaja. Lisäksi korvaamme työpajoista aiheutuneet matkakulut julkisten kulkuvälineiden mukaan.

Milloin ja kuinka paljon kouluvierailuja tehdään?

Kouluvierailuja toteutetaan koulupäivien aikana vuoden 2023 aikana.

Työ sopii hyvin esimerkiksi opintojen ohelle, sillä kouluvierailija voi aina päättää haluaako ottaa kouluvierailutilauksen vastaan.

Yhdelle kouluvierailijalle tulevien kouluvierailujen määrä riippuu alueelta saapuvista tilauksista ja vierailijan omista aikatauluista. Keskimäärin vierailuja tulee noin 2–4 / kouluvierailija.

Tehdäänkö kouluvierailut yksin?

Kouluvierailut ohjataan pareittain. Kouluvierailuissa on aina mukana myös ryhmän oma opettaja, jolla on vastuu ryhmästä.

Keitä kouluvierailijat ovat ja millaista on olla kouluvierailija?

Kouluvierailijoidemme joukosta löytyy paljon mm. korkeakouluopiskelijoita sekä uransa alkuvaiheessa olevia kasvatustyön tulevia ammattilaisia. Julkaisemme Nuorten Akatemian blogissa  Kuukauden kouluvierailija -sarjaa, josta voit käydä tutustumassa kouluvierailijan työhön heidän itsensä kertomina.

Toivomme

Toivomme kouluvierailijalta kiinnostusta kestävän kehityksen kysymyksiin, kiertotalouteen ja käsitöihin. Arvostamme kohtaamistaitoja ja kokemusta nuorten ryhmien ohjaamisesta. Kouluyhteistyön kokemuksesta on hyötyä tehtävässä. Kouluvierailijat perehdytetään hankkeiden sisältöihin sekä kouluvierailuiden ohjaamiseen, eli aikaisempi kokemus ei ole välttämätöntä.

Edellytämme

Kouluvierailijan tehtävässä vaaditaan työpajan materiaaliin perehtymistä, esiintymiskykyä, valmiutta ohjata ryhmiä, innostusta vierailla kouluissa sekä kiinnostusta nuorten maailmaa kohtaan. Kouluvierailut ohjataan suomen kielellä, joten edellytämme hyvää suomen kielen taitoa.

Kouluvierailijoilta edellytetään osallistumista koulutukseen. Koulutus järjestetään Helsingissä perjantaina 13.1.2023 klo 10.00-16.00. Tarjoamme koulutuspäivän lounaan ja korvaamme mahdolliset matkakulut.

Valitsemme ensisijaisesti hakijoita, jotka pääsevät osallistumaan koulutukseen sille järjestettynä ajankohtana. Voit kuitenkin lähettää hakemuksen, vaikka et pääsisi osallistumaan kyseisenä ajankohtana.

Hakeminen

Kiinnostuitko? Hae kouluvierailijaksi täyttämällä hakemuslomake!

Haku päättyy perjantaina 9.12.2022. Valinnat tehdään hakemusten perusteella. Ilmoitamme valinnoista hakijoille viikolla 50.

Jäikö jokin mietityttämään?

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

Kouluvierailuihin liittyvät käytännön asiat:
Inari Keskikuru, assistentti, inari.keskikuru@nuortenakatemia.fi, puh. 050 469 0968

Hankkeen sisältöön liittyvät asiat:
Ulla Saalasti, projektipäällikkö, ulla.saalasti@nuortenakatemia.fi, puh. 040 567 4203