Hyppää sisältöön

TET-harjoittelijan mielipide Tie tekijänoikeuteen -pelistä

Tie tekijänoikeuteen on peli, jossa kysytään monivalintakysymyksiä tekijänoikeuksiin liittyen. Tavoitteena on oikeiden vastauksien myötä kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Maksimimäärä pisteitä joita voi saada on 6500, itse sain pelatessani 3900.  

Tehtävien kulku 

Pelissä pystyy muutaman tehtävän jälkeen vaihtamaan pelin kulkua valitsemalla kolmesta eri hahmosta. On säveltäjä/sanoittaja Sumu, valokuvaaja Rai ja vloggaaja Andri. Itse valitsin Sumun. 

Tehtävät ovat sopivan haastavia mutta on silti mukavaa, että monissa tehtävissä tulee apuna linkkejä ja videoita juuri siihen kysymykseen liittyvästä tiedosta. Yhdessä Sumun kysymyksessä mainitaan valokuvaaja Rai – tykkäsin siitä, että joku muukin hahmo mainittiin pelissä, vaikka valitseekin jonkun toisen hahmon. Tehtäviin ei tylsisty ja joka ikistä pitää edes vähän miettiä ennen kuin vastaa.  

Pelistä oppii paljon 

Vaikka luulin jo tietäväni aika paljon tekijänoikeuksista, peli opetti erittäin paljon siitä, miten tekijänoikeudet toimivat. Lukemalla ja katsomalla pelin tarjoamia linkkejä ja videoita oppii helposti ja mukavasti tekijänoikeuksista. Pidin pelin kaikista näkökulmista ja minulla ei ole mitään valitettavaa.

Tämä oli minulle ensimmäinen kerta, kun pelaan mitään tällaista ja suosittelen muitakin kokeilemaan, koska tämä oli erittäin hyvä kokemus. Kaikkien kannattaa tietää tekijänoikeuksista! Nimittäin jos vahingossakin rikkoo tekijänoikeuslakeja, niin seuraamukset ovat vakavat.  

Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä peliä.

Kuvassa työelämään tutustumisjaksolla harjoittelija toiminut Erik. Erikillä on päällään tumma huppari, hän hymyilee ja hänellä on tummat hiukset.

Kirjoittanut: Erik
Kirjoittaja on Nuorten Akatemian syksyn 2021 TET-harjoittelija.

Tie tekijänoikeuteen -peli on kehitetty yhdessä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) kanssa ja siitä on tehty myös ruotsinkielinen versio.  

Nuorten Akatemian pelit ovat maksuttomia ja pelit toimivat Seppo-alustalla. Pelit on suunniteltu ensisijaisesti oppilaitosten käyttöön, mutta niitä voi hyödyntää myös muussa nuorten ryhmätoiminnassa.