Tutki yhdessä! -toiminnan tavoitteena on innostaa nuoria tieteen pariin, lisätä nuorten omaehtoista toimijuutta sekä luoda mahdollisuuksia nuorille tärkeän aiheen käsittelyyn ja keskusteluun tiedeprojektin avulla. Yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat nuorten ryhmät voivat opettajansa johdolla hakea 50–500 euron tukea oman tiedeprojektinsa toteuttamiseen.
Mikä tiedeprojekti?
Tiedeprojektin voi tehdä mihin tahansa oppituntiin tai teemapäivään. Se sopii yhtä lailla esimerkiksi terveystietoon kuin matematiikkaan, biologiaan tai kielten tunneille. Tiedeprojekti voi olla tieteellinen tutkimus, kirjallisuuskatsaus, selvitys, tiedetapahtuma, näyttely tai vaikkapa haastekampanja.
Rahoitusta haetaan vähintään kolmen hengen ryhmänä, mutta halutessaan samaa projektia voi olla toteuttamassa myös koko luokka. Projektirahahakemukseen tulee liittää opettajan ja koulun yhteystiedot. Koulu vastaa loppukädessä projektin kulusta ja varojen asiallisesta käytöstä.
Tiedeprojektin suunnittelussa ja toteuttamisessa nuorille tulevat tutuiksi monet tärkeät taidot, joista on hyötyä myös myöhemmin elämässä. Tiedeprojektit kehittävät organisointikykyä, ryhmätyötaitoja, oman toiminnan arviointia, kriittistä ajattelua, viestinnällisiä taitoja sekä talouden hallintaa. Tiedeprojektin avulla nuoret voivat löytää omia vahvuuksiaan ja innostua tieteestä.
Tutki yhdessä! Nuorten tiedeprojekti -toiminta rahoitetaan Suomen Akatemian tuella.
Tiedeprojektikilpailu
Muutama erityisen ansiokkaalla tavalla toteutettu tiedeprojekti palkitaan keväällä 2025. Parhaiden projektien valintaan vaikuttavat seuraavat asiat:
- Tiedeprojektin innovatiivisuus
- Kriittisen ajattelun edistäminen
- Uuden tiedon oppiminen
- Huolellinen tiedon jäsentäminen ja raportointi
Tiedeprojektin tulee täyttää seuraavat kriteerit:
- Se tulee olla nuorten suunnittelema ja toteuttama
- Sen tulee sisältää luovaa ja kriittistä ajattelua
Lisäksi tiedeprojektin tulee sisältää ainakin kaksi seuraavista kriteereistä:
- osoittaa uutta tietoa
- sisältää pohdintaa tai analyysiä
- voi sisältää kokeellisia osia
- voi hyödyntää internetiä ja muita lähteitä
Hyvään tiedeprojektiin sisältyy menetelmien, tulosten ja sisällön dokumentointi. Tiedeprojektin tulee olla tutkimuksellisesti eettinen. Se ei saa sisältää esimerkiksi eläinkokeita.
Huomioithan myös seuraavat ehdot:
- Mikäli hakemus on puutteellinen, rahoitusta voidaan myöntää haettua vähemmän.
- Tiedeprojektiraha on tarkoitettu projektista aiheutuneiden kulujen kattamiseksi eikä sitä voi käyttää esimerkiksi palkkakuluihin ja palkkioihin, päivärahoihin, kilometrikorvauksiin, ulkomaanmatkoihin tai kohtuuttoman suuriin tavarahankintoihin.
- Projektirahaa ei voi jakaa edelleen. Avustusta maksetaan projektin kulujen mukaan.
Tukea 50–500 euron tiedeprojekteihin haetaan hakulomakkeella, joka avataan näillä sivuilla lokakuun 2024 alussa.
Tuen haku päättyy 13.12.2024, ja tukipäätökset tehdään viikolla 51. Tiedeprojektit toteutetaan tammi-maaliskuun 2025 aikana. Alkuvuodesta 2025 aloitamme uuden tukihaun.
Huom. Voimme myöntää yhdelle koululle useampia projektitukia kuitenkin sillä edellytyksellä, että jokainen projekti on omanlainen – ja jokaisen ryhmän nuorten ääni ja ideat tulevat kuulluksi. Yhteen projektiin myönnämme enintään 500 € tukea.
Jokainen tiedeprojekti tulee raportoida blogikirjoituksella ja kuvalla projektin päätyttyä, viimeistään 31.5.2025. Osa kirjoituksista julkaistaan kuvan kanssa Nuorten Akatemian blogissa tai Suomen Akatemian Tietysti.fi-sivustolla.
Kuitteja ei tarvitse toimittaa Nuorten Akatemiaan. Huomioithan, että projektista aiheutuviin kustannuksiin ei saa hyödyntää bonuskortteja.
Käyttämättömät projektirahat sitoudutaan palauttamaan viipymättä tilille FI87 8146 9710 1644 34. Palautuksesta tulee lähettää kuitti Nuorten Akatemialle. Tilimaksun viestikohtaan kirjoitetaan projektihakemukseen merkityn henkilön nimi. Alle 10 euron summaa ei tarvitse palauttaa.
Jos projektista ei raportoida määräaikaan mennessä, peritään koko myönnetty tukisumma takaisin.
Toivomme nuorten ryhmien viestivän projekteistaan. Viestinnän tukena sosiaalisessa mediassa (esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa) voi käyttää hankkeen tunnistetta #tutkiyhdessä sekä @nuortenakatemia.
Lisätietoja:
Niina Salmi, kehittämispäällikkö
niina.salmi@nuortenakatemia.fi
050 464 5559