Hyppää sisältöön

Nuoret oppivat hyvinvointialueista ja vaikuttamisesta Politiikkaviikolla

Vuotuista Politiikkaviikkoa vietetään 31.10.-4.11.2022, ja Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke on menossa mukana! Erätauko-keskustelu, innostava video ja oppimateriaali tekevät hyvinvointialueita nuorille tutuksi ja kannustavat vaikuttamaan. 

Allianssin koordinoima Politiikkaviikko on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko, jolloin nuoret oppivat vaikuttamisen tapoja ja tutustuvat politiikkaan. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä – luokka, opiskelijakunta, nuorisovaltuusto, partiolippukunta tai vaikkapa harrastusryhmä. 

Osana Politiikkaviikkoa Nuorten Akatemian, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton ja Nuorten Suomen yhteinen Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke järjestää Erätauko-keskustelun Lopen koulukeskuksessa yhteistyössä Kanta-Hämeen hyvinvointialueen kanssa.

Keskustelun aiheena on nuorten osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Nuoret ja päättäjät pohtivat muun muassa sitä, millä tavoin nuoret haluaisivat vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan, ja miten alueen pitäisi huomioida nuoret palveluissaan.  

Nuorille suunnattu video ja oppimateriaalit tekevät hyvinvointialueet tutuksi

Lisäksi Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeessa on tuotettu oppimateriaali hyvinvointialueista. Kyseessä on oppitunnin mittainen tehtäväpaketti, joka on opettajien tai nuorten ryhmän ohjaajan helppo ottaa käyttöön sellaisenaan. 

Oppimateriaaliin kuuluu hyvinvointialueista kertova lyhyt video sekä tiedonhakutehtävä ja kysely, jonka kautta voi lähettää omat terveisensä hyvinvointialueiden päättäjille. Oppimateriaali on saatavilla myös ruotsiksi, ja videoon saa ruotsinkieliset tekstitykset. Oppimateriaali toimii toki myös muulloin kuin Politiikkaviikolla! Materiaalin voi ladata täältä suomeksi ja täältä ruotsiksi. 

Video toimii myös ilman muuta oppimateriaalia, ja sitä voi jakaa vapaasti nuorille ja nuorten ryhmille. Videolla kolme nuorta kertovat, mikä hyvinvointialue oikein on ja miksi on tärkeää, että nuorten ääni kuuluu hyvinvointialueilla. Videon pääset katsomaan suoraan tämän uutisen yhteydessä tai Nuorten Suomen YouTube-kanavalta.

Mikä ihmeen hyvinvointialue? -videolla kolme nuorta kertoo mikä hyvinvointialue on ja miksi on tärkeää, että nuorten ääni kuuluu hyvinvointilalueilla.

Kohti nuorten hyvinvointialueita on Nuorten Akatemian, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton ja Nuorten Suomen yhteishanke, jonka tavoitteena on nuorten osallisuuden edistäminen hyvinvointialueilla. Hanke toteutetaan vuosina 2022-2024, ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.