Hyppää sisältöön

Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke tukee hyvinvointialueita nuorten osallisuuden vahvistamisessa

Historiallisen soteuudistuksen yhteydessä on tärkeää varmistaa, että myös nuoret pääsevät mukaan osallistumaan ja vaikuttamaan uudelle hallinnon tasolle.

Nuorten mukaan ottaminen vahvistaa hyvinvointialueiden päätöksenteon edustavuutta, kiinnittää nuoria vahvemmin alueelleen ja varmistaa, että hyvinvointialueen palvelut ovat aidosti nuorille sopivia. Erilaisista taustoista tulevien nuorten osallisuuden ja yhdenvertaisen vaikuttamisen edistäminen myös tukee nuorten hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta. 

Tämän työn tueksi on keväällä käynnistynyt Nuorten Akatemian, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton ja Nuorten Suomen valtakunnallinen Kohti nuorten hyvinvointialueita -yhteishanke.  

“Käytännössä tuemme hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen perustamisessa ja pilotoimme erilaisia osallistumisen ja vaikuttamisen menetelmiä kuten Digiraateja ja Erätauko-keskusteluja yhdessä hyvinvointialueiden kanssa. Järjestämme myös erilaisia työpajoja ja tapahtumia, jotta hyvinvointialueiden nuoret, viranhaltijat ja päättäjät voivat kohdata ja käydä aitoa vuoropuhelua”, hankkeen projektipäällikkö Ella Rouhe kertoo.

“Ylläpidämme nuorten osallisuuden parissa työskentelevien ja hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen ohjaajien verkostoa. Järjestämme verkoston kesken tapaamisia ja kokoamme materiaalipankkia. Jos haluat vertaistukea ja jakaa hyviä käytäntöjä yhdessä, olet lämpimästi tervetullut mukaan! Myös alueellisten nuorisovaltuustojen puheenjohtajille on oma verkostonsa, jonka kesken järjestämme tapaamisia”, alueellisen osallisuuden asiantuntija Milla Lamminsivu hehkuttaa.

Kaipaisitko työpajaa, neuvoja tai sparrailua nuorten osallisuudesta tai keinoista sen vahvistamiseksi? Ota yhteyttä ja jutellaan! Olemme tukenanne yhteiskehittämässä nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen keinoja hyvinvointialueilla. 

Lisätietoja hankkeesta:  

Ella Rouhe
Projektipäällikkö, Nuorten Akatemia
ella.rouhe@nuortenakatemia.fi
050 3244 699 

Ilmoittautumiset hankkeen verkostoihin:  

Milla Lamminsivu
Alueellisen osallisuuden asiantuntija
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.
milla.lamminsivu@nuva.fi
050 3372 345 

Carita Hännivirta
Nuorten Suomi ry
carita.hannivirta@nuortensuomi.fi
044 0124 606

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa kolmivuotisessa Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeessa tuetaan alueellisten nuorisovaltuustojen perustamista ja toimintaa, rakennetaan verkostoja osallisuuden parissa työskentelevien välille sekä tuetaan hyvinvointialueiden johtoa ja henkilöstöä nuorten osallisuuden vahvistamiseksi.