Hyppää sisältöön

IncOnin syksy: innovointileiri ja podcastaamista

Kalenteri ehti jo kääntyä marraskuun loppupuolelle ja ensilumikin sataa maahan, mutta palataan vielä hetkeksi lokakuun alkuun, jolloin Inclusion is On -hankkeen tiimi kokoontui ainakin allekirjoittaneen mielestä silloin vielä jopa kesäisessä Brnossa, Tšekeissä.

Kaksi vuotta sitten alkaneessa Erasmus+ -rahoitteisessa IncOn-hankkeessamme on järjestetty kansainvälisiä koulutuksia sekä jaettu hyviä käytäntöjä nuorten vapaa-ajan toiminnan saavutettavuuden edistämiseksi.  

Tänä syksynä hankkeessa edettiin vaiheeseen, jossa reflektoitiin mennyttä sekä kerätyn osaamisen ja tiedon pohjalta kehitettiin uusia työkaluja hankekumppaneiden itse toiminnassaan tunnistamiin haasteisiin. 

Tätä varten kroatialainen kumppanimme HUKI (Croatian Office for Creativity and Innovation) jakoi kehittämänsä palvelumuotoilun menetelmiin pohjaavan innovointimallin sekä järjesti osana Brnon ohjelmaa hankekumppaneille malliin pohjaavan koko päivän mittaisen ”innovointileirin”. 

Sen tuloksena syntyi suunnitelmia ja työkaluja muun muassa turvallisemman tilan periaatteiden tunnettuuden edistämiseksi henkilöstön keskuudessa sekä nuorisotyön maineen kasvattamiseksi ja tiedon levittämiseksi alan tarjoamista mahdollisuuksista. 

Sekä innovointimalli kokonaisuudessaan että kumppaneiden sitä hyödyntäen tuottamat suunnitelmat ja työkalut julkaistaan hankkeen materiaaleista koottavaan hyvien käytäntöjen ja työkalujen pakkiin, joka julkaistaan alkuvuodesta 2024. 

Tšekeissä nuorisoalan vapaaehtoistoiminta merkittävää

Ihmisiä pöydän ääressä.
Radio-R:n studio.

Lokakuun tapaaminen järjestettiin Tšekeissä, sillä samalla reissulla kumppanit pääsivät kokeilemaan siipiään ja nauhoittamaan neljä myöhemmin julkaistavaa podcast-jaksoa hankkeesta tšekkiläisen kumppanin Radio R:n studiossa.

Radio-R on Brnossa Masarykin yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa päämajaansa pitävä voittoa tavoittelematon yhteisö, joka yli 100 vapaaehtoisensa voimin pyörittää sekä Tšekkien että koko Keski-Euroopan suurinta opiskelijaradiota. Se tarjoaa jäsenilleen ison nonformaalia ja informaalia oppimista edistävän vapaa-ajan yhteisön.  

Tšekeissä nuorten ja nuorisoalan vapaaehtoistoiminta on ylipäänsä merkittävää: nuoret ja nuorisojärjestöt vastaavat jopa puolesta kaikesta maassa tehtävästä vapaaehtoistyöstä.  

Tšekeissä ei nykyisellään ole erillistä nuorisolakia eikä parina viime vuonna enää edes nuorisostrategiaa, tosin sellainen on ilmeisesti taas kehitteillä, mutta ainakin viimeisimmässä strategiassa vapaaehtoistoiminnan tuki ja kehittäminen oli vielä yksi prioriteeteistä. 

Radio-R:sta on saanut alkunsa myös muun muassa nykyisin Tšekkien suosituimpiin podcasteihin kuuluva Vyhonit Ďábla, jonka jaksoissa puhutaan kiertelemättä ja jaetaan sekä ajatuksia että kokemuksia seksistä, seksuaalisuudesta, sukupuolista, inklusiivisuudesta ja feminismistä.  

IncOnin tiimi pääsi reissun aikana tapaamaan Vyhonit Ďáblan toista perustajaa Terezietä, joka kertoi työstään ja jakoi tiimille vinkkejä podcastaamiseen.  

Mitä seuraavaksi?

Seuraavaksi IncOnissa suunnataan tammikuussa Italian Firenzeen, jossa vuorossa onkin jo hankkeen kansainvälinen koko päivän mittainen toiminnallinen loppuseminaari, johon odotetaan lähes 50 osallistujaa kuudesta hankkeen kumppanimaasta. Samalla julkaistaan hankkeen ensimmäisiä tuotoksia.

Myöhemmin keväällä kumppanimaissa järjestetään vielä kansalliset loppuseminaarit. Suomen tapahtuma on huhtikuun lopulla, siitä lisää myöhemmin, joten pysykäähän kuulolla!  

Hymyilevä Sanna Lindgren

Lisätietoja:

Sanna Lindgren
Projektikoordinaattori
sanna.lindgren@nuortenakatemia.fi
040 082 7413

IncOn on Erasmus+ -rahoitteinen kansainvälinen hanke, joka pureutuu nuorten vapaa-ajan toiminnan saavutettavuuteen. Hankkeen tavoitteena on kumppaniorganisaatioiden kanssa jakaa jo ennestään toimivia sekä innovoida uusia saavutettavuutta edistäviä käytäntöjä yhdessä paikallisten vapaa-ajan toiminnan tarjoajien kanssa. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) kantaa. Euroopan unioni ja EACEA eivät ole vastuussa niistä.