Hyppää sisältöön

Harjoituksia ja materiaaleja romanikulttuurin käsittelyyn oppitunnilla

Oletko miettinyt, miten romanikulttuuria voisi käsitellä oppitunneilla? Julkaisemme tammikuussa yhdessä Suomen romaniyhdistyksen kanssa Amengo skoola -menetelmäpakan romanikulttuurista!

Yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille suunnattu pakka sisältää 22 harjoitusta, jotka käsittelevät romanikulttuuria kuvien, videoiden, piirtämisen ja keskustelujen avulla. Menetelmäpakan rinnalle julkaisemme opettajan oppaan, joka sisältää tiiviin tietopaketin romanikulttuurista, vinkkejä lisämateriaaleista ja tietoa yhdenvertaisuuden edistämisestä kouluympäristössä. Kokonaisuutta täydentää myös kuvapankki romanikulttuurista sekä kolme lyhyttä videota.

Pakan kehittämisessä merkittävässä roolissa oli vapaaehtoinen nuorten romanien ryhmä, joka osallistui pakan suunnitteluun kolmessa työpajassa. Nuorisotyön koordinaattori Carmen Valerius Suomen Romaniyhdistykseltä kommentoi menetelmäpakan tekoprosessia näin:

“Suomen Romaniyhdistyksessä pidämme romanikulttuurista tiedottamista erittäin tärkeänä ja nyt olemme saaneet upean tilaisuuden olla mukana tekemässä jotain näin suurta. On myös erittäin tärkeää, että itse romaninuoret ovat osallistuneet pakan suunniteluun ja testaamiseen. Odotamme innolla, että menetelmäpakka saadaan mahdollisimman laajasti käyttöön.”

Nopeimmat 200 voivat napata menetelmäpakan Educa-messuilta, minkä lisäksi pakka on tilattavissa maksutta SubjectAidilta 29.1. alkaen.

Menetelmäpakka romanikulttuurista ja opettajan opas on tuotettu yhdessä Suomen Romaniyhdistyksen kanssa Amengo Skoola –hankkeessa. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.