Hyppää sisältöön

Haemme kouluvierailijoita talouskasvatusaiheeseen hankkeeseen

Päivitys 29.3.2022: hakuaikaa jatkettu 4.4. asti.

Pitkäaikainen hanke talouskasvatusaiheista Suomen Asiakastieto Oy:n kanssa jatkuu! Vuonna 2019 kehitetyn #TarkkaFyrkka – Rahahuolia? -työpajan tavoitteena on ylivelkaantumisen tunnistaminen ja ennaltaehkäisy. Nuorten Akatemia hakee nyt kouluvierailijoita ohjaamaan työpajoja 9.- ja 10.-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille.

Työpajoja toteutetaan pääosin lähitoteutuksena eri oppilaitoksissa. Haemme kouluvierailijoita, joilla on mahdollisuus toteuttaa lähivierailuita pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä tai näiden ympäryskunnissa. Valitsemme eri alueilta yhteensä noin 10 kouluvierailijaa.

#TarkkaFyrkka – Rahahuolia? -hankkeen ja työpajojen sisältö

#TarkkaFyrkka-työpajoissa nuoret pohtivat oman taloutensa riskejä, kuten maksuhäiriömerkinnän saamista ja velkaantumista. Työpajoissa opitaan tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään ylivelkaantumista. Lisäksi etsitään keinoja ylivelkaantumisesta selviämiseen: millaisia ratkaisuja on olemassa? Kenen kanssa voi keskustella oman taloutensa haasteista ja mistä saa apua?

#TarkkaFyrkka-työpajat kannustavat hakemaan apua rahahuoliin riittävän aikaisessa vaiheessa. Työpajat herättelevät tarkastelemaan teemaa myös tunteiden ja puheeksiottamisen näkökulmasta. Raha-asiat ovat usein vahvasti tunnelatautuneita, minkä huomioiminen on tärkeä osa keskustelua. Työpajojen kautta nuoret voivat oppia ymmärtämään raha-asioiden ja tunteiden yhteyden ongelmien kasaantumisessa ja ratkaisemisessa. Samalla ne tarjoavat valmiuksia auttaa esimerkiksi apua tarvitsevaa läheistä.

Työpajojen menetelmät

Työpajassa kouluvierailija ohjaa nuorille erilaisia harjoitteita, joissa korostetaan vuorovaikutusta sekä osallistavia ja toiminnallisia menetelmiä. Menetelminä ovat mm. Kahoot-tietovisa ja tehtäväkortit. Työpajassa nuoret pääsevät kouluvierailijan ohjaamana myös pohtimaan ryhmissä velkaantumiseen ja rahahuoliin liittyviä tunteita sekä miettimään, miten ottaa puheeksi vaikea aihe läheisen kanssa.

Palkkiot ja matkakulut

Kouluvierailijoille maksetaan palkkio 56 e / 75-90 min työpaja. Lisäksi korvaamme työpajoista aiheutuneet matkakulut julkisten kulkuvälineiden mukaan.

Milloin ja kuinka paljon kouluvierailuita tehdään?

Kouluvierailuja toteutetaan pääasiassa koulupäivien aikana keväällä ja syksyllä 2022.

Työ sopii hyvin esimerkiksi opintojen ohelle, sillä kouluvierailija voi aina päättää haluaako ottaa kouluvierailutilauksen vastaan.

Yhdelle kouluvierailijalle tulevien kouluvierailujen määrä riippuu tilauksista ja vierailijan omista aikatauluista. Keskimäärin vierailuja tulee tässä hankkeessa n. 2 kpl / kouluvierailija. Nuorten Akatemia ei pysty takaamaan, että kouluvierailija pääsee tekemään vierailuja.

Tehdäänkö kouluvierailut yksin?

Kouluvierailut ohjataan #TarkkaFyrkka-hankkeessa pääosin yksin. Suurempien ryhmien kohdalla kouluvierailuita voidaan ohjata myös pareittain. Kouluvierailuissa on aina mukana myös ryhmän oma opettaja, jolla on vastuu ryhmästä.

Keitä kouluvierailijat ovat ja millaista on olla kouluvierailija?

Kouluvierailijoidemme joukosta löytyy paljon mm. korkeakouluopiskelijoita sekä uransa alkuvaiheessa olevia kasvatustyön tulevia ammattilaisia. Julkaisemme Nuorten Akatemian blogissa Kuukauden kouluvierailija -sarjaa, josta voit käydä tutustumassa kouluvierailijan työhön heidän itsensä kertomina.

Toivomme

Toivomme kouluvierailijalta kiinnostusta nuorten talouskasvatusta ja työpajan teemoja kohtaan. Arvostamme kohtaamistaitoja ja kokemusta nuorten ryhmien ohjaamisesta. Kouluyhteistyön kokemuksesta on hyötyä tehtävässä. Kouluvierailijat perehdytetään hankkeiden sisältöihin sekä työpajojen ohjaamiseen, eli aikaisempi kokemus ei ole välttämätöntä.

Edellytämme

Kouluvierailijan tehtävässä vaaditaan työpajan materiaaliin perehtymistä, esiintymiskykyä, valmiutta ohjata ryhmiä, innostusta vierailla kouluissa sekä kiinnostusta nuorten maailmaa kohtaan. Kouluvierailut ohjataan suomen kielellä, joten edellytämme hyvää suomen kielen taitoa.

Kouluvierailijoilta edellytetään osallistumista etäkoulutukseen. Koulutus järjestetään torstaina 7.4.2022 klo 12.00–16.00.

Hakeminen

Kiinnostuitko? Hae kouluvierailijaksi täyttämällä hakemuslomake!

Haku päättyy maanantaina 4.4.2022. Valinnat tehdään hakemusten perusteella. Käsittelemme hakemuksia jo hakuaikana ja ilmoitamme valinnoista hakeneille mahdollisimman pian, viimeistään viikon 14 alussa.

Jäikö jokin mietityttämään?

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

Kouluvierailuihin liittyvät käytännön asiat: Wiliina Gullstén, assistentti, wiliina.gullsten[at]nuortenakatemia.fi, puh. 050 5530 433

Hankkeen sisältöön liittyvät asiat: Liisa Tatti, projektikoordinaattori, liisa.tatti[at]nuortenakatemia.fi, puh. 050 3214 768