Hyppää sisältöön

#ErasmusDays: katsaus Nuorten Akatemian kansainvälisiin projekteihin

Kansainvälisistä hankkeista ja toiminnasta on tullut tärkeä osa Nuorten Akatemian työtä. Kansainvälisyys on nostettu myös viime vuonna uudistetun strategiamme keskeiseksi elementiksi. Oletko pysynyt kärryillä, mitä kaikkea kansainvälistä meillä onkaan nykyään käynnissä?

Kansainvälisen yhteistyön myötä pystymme paremmin kohtaamaan ylikansallisia haasteita ja etsimään niihin ratkaisuja. Kansainvälinen yhteistyö lisää dialogia eri kulttuurien välillä ja auttaa näin myös lisäämään ymmärrystä eri kulttuurista tulevien ihmisten välille.

Tässä #ErasmusDays-tapahtuman kunniaksi katsaus käynnissä oleviin kansainvälisiin aktiviteetteihimme:

  • Syyskuussa 2024 alkaneessa Game In -hankkeessa kartoitetaan ja pilotoidaan digitaalisia ja pelillisiä nuorten osallistumisen menetelmiä yhdessä viiden kumppaniorganisaation kanssa. Hankkeessa on mukana organisaatioita Suomesta, Virosta, Italiasta ja Bosnia ja Hertsegovinasta.  Lisäksi kumppanien edustamissa maissa tehdään yhteistyötä paikallisten kumppanien, kuten kuntien ja järjestöjen kanssa.
  • DiscoverEU on Erasmus+-ohjelman alainen toiminto, joka tarjoaa 18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille mahdollisuuden junamatkailuun Euroopassa. Nuorten Akatemia järjestää matkalla oleville nuorille kansainvälisiä Meet up -tapaamisia Suomessa vuosina 2024–2026.
  • CLIMentines-hanke (2023–2025) edistää nuorten osallistumista ja vaikuttamismahdollisuuksia ilmastopolitiikkaan paikallisesti ja Euroopassa. Hankkeella pyritään vahvistamaan nuorisojärjestöjen, nuorisotyöntekijöiden ja nuorten osaamista sekä tarjoamaan heille tietoa ja käytännön työkaluja aktiivisen kansalaisuuden sekä ilmastotoimien edistämiseksi varsinkin osallistavan ja puntaroivan demokratian keinoin. Hanketta koordinoi kreikkalainen kumppanimme KMOP ja yhteensä mukana on seitsemän partneria kuudesta eri maasta: Kreikan lisäksi Ranskasta, Italiasta, Itävallasta, Puolasta ja Suomesta.
  • Tuttavallisesti ”ennallistamis-Erasmuksen” eli Restoration Academy -hankkeen tavoitteena on puolestaan luoda nuorisojärjestöille ja -työntekijöille toimintamalli ja työkaluja, joiden avulla järjestää nuorille suunnattua luonnon ennallistamistoimintaa. Hanke alkoi syyskuussa 2023 ja jatkuu kesän 2026 loppuun. Mukana on viisi organisaatiota neljästä eri maasta: Suomesta, Kreikasta, Slovakiasta ja Alankomaista.

Käynnissä olevien hankkeiden lisäksi olemme olleet mukana jo päättyneissä Inclusion Is On- ja Sports as an Equal Playground -hankkeissa.

#ErasmusDays on vuosittain järjestettävä kuusipäiväinen tapahtuma, joka juhlistaa Erasmus+-ohjelmaa. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 14.–19. lokakuuta. Tapahtuman aikana jaetaan tietoa ohjelman tukemista nuoriso-, liikunta- ja koulutushankkeista. #ErasmusDays tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden järjestöille ja muille toimijoille esitellä hankkeita, joita ohjelma on mahdollistanut, ja tätä kautta juhlistaa eurooppalaista yhteistyötä ja sen tuomia yhteisiä onnistumisia.

Kirjoittaja Ella Limingoja toimii Nuorten Akatemian korkeakouluharjoittelijana syksyllä 2024.