Hyppää sisältöön

Tutki yhdessä! Nuorten tiedeprojektit

Tutki yhdessä! -toiminnan tavoitteena on innostaa nuoria tieteen pariin, lisätä nuorten omaehtoista toimijuutta sekä luoda mahdollisuuksia nuorille tärkeän aiheen käsittelyyn ja keskusteluun tiedeprojektin avulla. Yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat nuorten ryhmät voivat opettajansa johdolla hakea 50–500 euron tukea oman tiedeprojektinsa toteuttamiseen.

Mikä tiedeprojekti?

Tiedeprojektin voi tehdä mihin tahansa oppituntiin tai teemapäivään. Se voi olla tieteellinen tutkimus, kirjallisuuskatsaus, selvitys, tiedetapahtuma, näyttely tai vaikkapa haastekampanja.

Rahoitusta haetaan vähintään kolmen hengen ryhmänä, mutta halutessaan samaa projektia voi olla toteuttamassa myös koko luokka. Projektirahahakemukseen tulee liittää opettajan yhteystiedot, joka loppukädessä vastaa projektin kulusta ja varojen asiallisesta käytöstä.

Tiedeprojektin suunnittelussa ja toteuttamisessa nuorille tulevat tutuiksi monet tärkeät taidot, joista on hyötyä myös myöhemmin elämässä. Tiedeprojektit kehittävät organisointikykyä, ryhmätyötaitoja, oman toiminnan arviointia, kriittistä ajattelua, viestinnällisiä taitoja sekä talouden hallintaa. Tiedeprojektin avulla nuoret voivat löytää omia vahvuuksiaan ja innostua tieteestä.

Tiedeprojektikilpailu

Muutama erityisen ansiokkaalla tavalla toteutettu tiedeprojekti palkitaan keväällä 2025 palkintojenjakotilaisuudessa. Tästä päivitämme tarkempia tietoja myöhemmin.

Kuinka hakea tukea?

Tukea 50–500 euron tiedeprojekteihin haetaan hakulomakkeella, joka avataan näillä sivuilla lokakuun 2024 alussa.

Tuenhaku päättyy 13.12.2024, ja tukipäätökset tehdään viikolla 51. Tiedeprojektit toteutetaan tammi-maaliskuun 2025.

Huom. Voimme myöntää yhdelle koululle useampia projektitukia kuitenkin sillä edellytyksellä, että jokainen projekti on omanlainen – ja jokaisen ryhmän nuorten ääni ja ideat tulevat kuulluksi. Yhteen projektiin myönnämme enintään 500 € tukea.

Tuenhaun kriteerit (pdf, päivitetään)
Projektirahan hakulomake (päivitetään)

Raportointi

Jokainen tiedeprojekti tulee raportoida blogikirjoituksella ja kuvalla projektin päätyttyä, viimeistään 9.3.2025. Osa kirjoituksista julkaistaan kuvan kanssa Nuorten Akatemian blogissa tai Suomen Akatemian Tietysti.fi-sivustolla.

Kuitteja ei tarvitse toimittaa Nuorten Akatemiaan. Huomioithan, että projektista aiheutuviin kustannuksiin ei saa hyödyntää bonuskortteja.

Käyttämättömät projektirahat sitoudutaan palauttamaan viipymättä tilille FI87 8146 9710 1644 34. Palautuksesta tulee lähettää kuitti Nuorten Akatemialle. Tilimaksun viestikohtaan kirjoitetaan projektihakemukseen merkityn henkilön nimi. Alle 10 euron summaa ei tarvitse palauttaa.

Jos projektista ei raportoida määräaikaan mennessä, peritään koko myönnetty tukisumma takaisin.

Tutki yhdessä! Nuorten tiedeprojekti -toiminta rahoitetaan Suomen Akatemian tuella. 

Toivomme nuorten ryhmien viestivän projekteistaan. Viestinnän tukena sosiaalisessa mediassa (esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa) voi käyttää hankkeen tunnistetta #tutkiyhdessä sekä @nuortenakatemia.

Raportointilomake (päivitetään)

Hymyilevä Ulla Saalasti

Lisätietoja Intoa projektista -toiminnasta antaa

Ulla Saalasti, projektipäällikkö
ulla.saalasti@nuortenakatemia.fi
040 567 4203