Hoppa till innehåll

Spelet Arbetslivets spelregler

I spelet Arbetslivets spelregler får de unga bekanta sig med de spelregler som gäller i arbetslivet och de faktorer som förändrar arbetslivet. Spelet är planerat för elever i årskurs 9 och det kan till exempel spelas på lektioner i samhällslära eller elevhandledning. Spelet behandlar de konkreta färdigheter som behövs i arbetslivet på nivå som är anpassade för elever i nionde klass, men tar också upp den samhälleliga dimensionen.  

Huvudpersonen i spelet är Jesse. Tillsammans med honom får vi lära oss hur det går till när man söker jobb, förbereder sig för en arbetsintervju, gör upp ett arbetsavtal, får introduktion i arbetet och ska kolla igenom lönespecifikationen. Dessutom bekantar vi oss med de lagar som gäller unga arbetstagare och de faktorer som leder till att arbetslivet förändras. Genom spelet får de unga med hjälp av konkreta uppgifter insikter i sina rättigheter och skyldigheter. De kan också fundera på sina val i arbetslivet och sina möjligheter att påverka.  

Spelet fungerar på plattformen Seppo. Eleverna spelar spelet på sina egna pekplattor, mobiler eller datorer. Läraren/handledaren fungerar som spelhandledare. Nuorten Akatemias mobilspel är helt avgiftsfria för läroinrättningarna och andra grupper för unga, och beställaren behöver inte redan ha en Seppo-licens.  

Speltiden: ca 45–60 minuter
Målgruppen: elever i årskurs 9
Teman: arbetsliv, arbetslivsorientering

Spelet har utvecklats i samarbete med Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC som en del av tjänsten Arbetslivets spelregler.  

Beställ här