Hyppää sisältöön

Agenda 2030 -pelit

Neljä Agenda 2030-teemaista peliä johdattavat yläkoululaiset ja 2. asteen opiskelijat tutustumaan kestävän kehityksen toimintaohjelmaan solidaarisuuden, ihmisarvoisen työn ja taloudellisen tasa-arvon näkökulmasta.

Matkalla kestävään tulevaisuuteen -peli käsittelee Agenda 2030 -tavoitteita ja kestävää kehitystä monipuolisten tehtävien avulla. Käsiteltäviä teemoja ovat esimerkiksi eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäminen, rauha ja oikeudenmukaisuus, ilmastoteot sekä sukupuolten tasa-arvo. Pelissä tulee tutuksi mm. mikä Agenda 2030 on, mitä kestävä kehitys tarkoittaa ja miten voi itse olla edistämässä kestävämpää maailmaa.

Matkalla solidaarisuuteen -peli on päivitetty versio aiemmin tarjolla olleesta Tarinoita solidaarisuudesta -pelistä. Peli käsittelee erityisesti Agenda 2030-tavoitteita 16 rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto ja 17 yhteistyö ja kumppanuus. Pelin tehtävät käsittelevät solidaarisuutta, empatiaa, rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Pelissä nuoret pääsevät pohtimaan mm. koulurauhaa, kiusaamista, omia mahdollisuuksiaan vaikuttaa sekä solidaarisuutta poikkeusoloissa.

Matkalla taloudelliseen tasa-arvoon -peli on päivitetty versio aiemmin tarjolla olleesta Globaalit pelinrakentajat pelistä. Peli käsittelee erityisesti Agenda 2030-tavoitteita 1 ei köyhyyttä ja 10 eriarvoisuuden vähentäminen. Peli käsittelee köyhyyttä ja taloudellista epätasa-arvoa rakenteiden, historian, vaikutusten ja vaikuttamismahdollisuuksien näkökulmasta. Nuoret pääsevät pohtimaan mm. miten köyhyyttä voi mitata, mitä tarkoittaa köyhdyttäminen, miten teollistuminen ja siirtomaavalta-aika vaikuttavat edelleen maailmassa sekä miten varallisuus jakautuu maailmassa.

Matkalla ihmisarvoiseen työhön -peli johdattelee pohtimaan työtä globaalista näkökulmasta. Peli käsittelee erityisesti Agenda 2030-tavoitetta 8 ihmisarvoinen työ ja talouskasvu. Tehtävät käsittelevät mm. pakkotyötä, siirtotyövoimaa, työoikeuksia ja työoloja.

Pelit toimivat Seppo-alustalla. Oppilaat pelaavat peliä omilla tableteilla, mobiililaitteillaan tai tietokoneilla. Peliohjaajana toimii opettaja/ohjaaja. Nuorten Akatemian mobiilipelit ovat oppilaitoksille ja muille nuorten ryhmille täysin maksuttomia, eikä tilaajalla tarvitse olla valmiiksi Seppo-lisenssiä.

Pelit on kehitetty osana Matkalla maailmankansalaiseksi-hanketta ja ne sisältyvät osaksi Matkalla maailmankansalaiseksi kouluvierailukokonaisuutta. Kukin peli on myös pelattavissa ja tilattavissa itsenäisesti. Pelit on toteutettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.

Kesto: noin 45 min
Kohderyhmä: yläkouluikäiset, 2. aste

Tilaa tästä

Agenda 2030 -aiheinen peli  5.-6.-luokkalaisille?
Matkalla maailmankansalaiseksi -hankkeen yhteydessä on kehitetty myös 5.-6.-luokkalaisille suunnattu Agenda 2030 tutuksi -peli.
Lisätietoa pelistä