Hyppää sisältöön

Kansainvälinen rauhanpäivä koulussa: tutustu materiaaleihimme

Kansainvälistä rauhanpäivää vietetään 21. syyskuuta, ja sen tarkoituksena on edistää rauhankulttuuria maailmassa. Opettaja, miten aiot käsitellä teemaa luokassa tällä viikolla?

Kansainvälinen rauhanpäivä on omistettu rauhan vahvistamiseksi niin kansojen sisällä kuin niiden välilläkin. YK toivoo kaikkien konfliktien taukoavan rauhan päivän ajaksi ja soittaa päivän kunniaksi rauhankelloja.

Rauhanpäivän tavoite on vahvistaa rauhankulttuuria edistämällä arvoja, asenteita, elämäntapoja ja käyttäytymismalleja, jotka ehkäisevät väkivaltaa ja konflikteja. Tärkeää on myös vaikuttaa yhteiskuntien rakenteisiin, vähentää köyhyyttä ja torjua epätasa-arvoa. Rauhankulttuuria edistää myös avoin vuorovaikutus niin yksilöiden, ryhmien kuin valtioidenkin välillä.

Myös kouluille tutuksi käyneessä Agenda 2030 -tavoiteohjelmassa on rauhaan liittyvä tavoite. Kestävän kehityksen tavoite 16  tavoittelee rauhanomaisempia ja osallisuutta edistäviä yhteiskuntia ja instituutioita, joissa kaikki ovat tasa-arvoisia ja jokaisella on pääsy oikeuspalveluihin. Tässä kantavana ajatuksena on, että rauha tukee kestävää kehitystä, samalla kun kestävän kehityksen tukeminen edistää rauhaa.

Me Nuorten Akatemiassa toivotamme oikein hyvää rauhan päivää ja kannustamme huomioimaan teemapäivän luokassa. Tällä viikolla on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan luokassa rauhan merkitystä niin globaalisti, paikallisesti kuin omassa elämässäkin. Rauha sopii teemana monen eri aineen opetukseen, ja sitä voikin käsitellä muun muassa yhteiskuntaopin, historia, äidinkielen, uskon, elämänkatsomusopin ja maantiedon tunneilla.

Tutustu materiaaleihimme, jotka sopivat teeman käsittelyyn

Aamunavaus globaalista rauhantyöstä
Uusi aamunavausmateriaalimme herättää pohtimaan rauhan rakentamista, eriarvoisuuteen puuttumista ja positiivista rauhaa. Aihetta käsitellään Nepalin esimerkin kautta.

Rauha 2030 -peli
Yläkoululaisille ja 2.asteen opiskelijoille suunnatussa Rauha 2030 -pelissä pohditaan rauhan merkitystä, ylläpitämistä ja konfliktien ratkaisemista. Pelatessa tutustutaan Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitteeseen 16 sekä YK:n päätöslauselmaan Nuoret, rauha ja turvallisuus (2250).

Lisätietoja