Hyppää sisältöön

Hyviä kohtaamisia nuorten kotikentällä 

Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeessa on kehitetty toimintamallia nuorten ja päättäjien kohtaamiseksi. Kun päättäjät ovat jalkautuneet nuorten kotikentälle, kokemukset ovat olleet onnistuneita niin nuorten kuin päättäjienkin näkökulmasta. 

Nuoret toivovat, että aikuiset jalkautuisivat enemmän nuorille tuttuihin paikkoihin, kuten kouluille ja nuorten palveluihin. Jalkautumisten yhteydessä voi kertoa päätöksentekoon liittyvistä asioista ja kuulla nuorten ajatuksia. 

Kuultuaan tätä toivetta toistuvasti eri puolilla Suomea Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeen työntekijät alkoivat kehittää uutta toimintamallia helpottamaan päättäjien ja viranhaltijoiden jalkautumista nuorten pariin ja tukemaan rakentavaa vuorovaikutusta. Nuorten Akatemian, Nuorten Suomen ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton yhteisen hankkeen projektipäällikkö Ella Kankaanranta kertoo tässä blogissa, mitä hyötyjä jalkautumisesta on ja miten se kannattaa käytännössä järjestää. 

Jalkautuminen nuorten pariin lisää ymmärrystä ja madaltaa kynnystä vaikuttaa

On tärkeää, että päättäjät ja viranhaltijat kohtaavat nuoria erilaisista taustoista ja kuulevat näiden arjesta ja huolista. Vain nuoria kuuntelemalla ja nuorten elämää ymmärtämällä päättävässä asemassa olevat aikuiset voivat ottaa nuoret huomioon ja viedä nuorten viestejä eteenpäin. 

Kun päättäjät jalkautuvat nuorille tuttuun ja turvalliseen paikkaan, keskustelut päättäjien ja nuorten välillä ovat tasavertaisempia. Nuoret voivat helpommin kertoa vaikeistakin asioista, ja päättäjät näkevät konkreettisemmin nuorten maailmaa. Hyvän kohtaamisen myötä nuoret saavat kokemuksen siitä, että heitä kuunnellaan, ja parhaassa tapauksessa innostuvat aktiivisemminkin vaikuttamaan. 

Yhteistyö auttaa käytännön järjestelyissä

Hyvinvointialueen viestintäkanavat ja -tyyli voivat kuulostaa turhan aikuislähtöisiltä nuorten korvissa, joten jalkautumisen suunnittelussa yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on kaiken a ja o. Erilaisista taustoista tulevia nuoria onkin helpompi tavoittaa, kun jalkautuu sinne missä nuoret jo valmiiksi ovat, sen sijaan että yrittäisi houkutella nuoria esimerkiksi valtuustosaleihin. 

Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeessa kokeiltiin jalkautumista nuorisotilaan, liikkuvaan nuorisotilaan, yläkouluun sekä Ohjaamoon. Käytännössä jokaisessa kokeilussa tehtiin tiivistä yhteistyötä kunnan toimijoiden kanssa. Jalkautumisen käytännön toteutuksesta sovittiin suoraan yhdessä nuorisotyöntekijän, opettajan tai ohjaamotyöntekijän kanssa. 

Kun nuorten palveluihin oltiin yhteydessä ja ehdotettiin päättäjien vierailua, suhtautuminen oli poikkeuksetta erittäin myönteistä. Päättäjien vierailu linkittyy yleensä helposti myös muiden toimijoiden tavoitteisiin, ja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen on yhteinen intressi. Nuorisotyössä nuorten osallisuuden tukeminen on tärkeä tavoite, ja esimerkiksi perusopetuksen laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin kuuluu osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Päättäjien vierailu sopii erityisen hyvin yhteiskuntaopin tunnille, koska se tukee nuorten oppimista yhteiskunnasta, päätöksenteosta ja vaaleista. 

Toiminnalliset menetelmät tukevat vuorovaikutusta

Jalkautumisen tarkka ohjelma riippuu aina vierailukohteesta. Esimerkiksi nuorisotilalla nuoret tulevat ja menevät enemmän omien aikataulujensa mukaan, kun taas koulussa oppitunnit tuovat selkeän rakenteen. Samoin vierailijoiden määrä kannattaa miettiä paikan mukaan: liikkuvaan nuorisotilaan ei mahdu kerralla monta aikuista, ja perinteisessäkin nuorisotilassa iso porukka päättäjiä voi tuntua nuorista kuumottavalta. 

Hankkeen kokeiluissa nuorisotiloilla ja Ohjaamossa nuoret ja päättäjät pelailivat Huojuvaa tornia ja keskustelivat vapaasti. Houkuttimeksi paikalle tuotiin välipalaa ja herkkuja. Yhteiskuntaopin tunnilla taas katsottiin alkuun yhdessä Mikä ihmeen hyvinvointialue? -video, esittäydyttiin ja jakauduttiin sitten pienryhmiin keskustelemaan kuvakortteja hyödyntäen. 

Päättäjät kiittelivät sekä Huojuvaa tornia että kuvakortteja kätevinä keskustelun jäänmurtajina. Palikoissa ja korteissa olevat kysymykset ja väittämät antavat sopivasti jutunjuurta, mutta kenenkään ei tarvitse pitäytyä vain annetuissa aiheissa. Jokainen nuori ja päättäjä on erilainen, ja keskustelussa saakin näkyä oma persoona. 

Hyviä kokemuksia ja oppeja eri puolilta Suomea

Kohti nuorten hyvinvointialueita –hankkeessa on järjestetty jalkautumisia kuudella eri hyvinvointialueella ja yhdeksässä eri kunnassa. Nuoret ja päättäjät ovat olleet erilaisia, ja eri aiheet ovat nousseet esiin. Esimerkiksi mielenterveys, päihteet, kiusaaminen ja haasteet palveluissa ovat puhututtaneet eri paikkakunnilla. Toisaalta myös positiivisia viestejä kuuluu; monet nuoret voivat hyvin ja ovat tyytyväisiä alueensa palveluihin. 

Kokeilut ovat saaneet myönteisen vastaanoton ympäri Suomea. Palautteiden mukaan sekä nuorten että nuorten parissa toimivien ammattilaisten kohtaaminen lisää ymmärrystä ja arvostusta aluevaltuutettujen silmissä. 

”On turha jeesustella nykynuorten tilaa ja tilanteita – etenkin jos ei ole kohdannut ei itse nuoria eikä näitä nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia”, kommentoi eräs valtuutettu Kymenlaaksosta. Jalkautumisista toivotaan palautteissa vuosittain toistuvaa tilaisuutta. 

Onneksi Kymenlaaksossa jalkautuminen on päätetty ottaa vakituisesti käyttöön. Toivottavasti muilla hyvinvointialueilla otetaan Kymenlaaksosta mallia! 

Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeen SuomiAreena-keskustelussa nuoret ja päättäjät pohtivat jalkautumisen tärkeyttä ja sitä, miten rakentuu hyvä kohtaaminen.  

Hymyilevä Ella Kankaanranta


Tekstin kirjoittaja on Nuorten Akatemian projektipäällikkö Ella Kankaanranta, joka vastaa Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeesta.