Hyppää sisältöön

Intoa projektista: Yhdessä, mutta erikseen – Korona-ajan podcast

Esittelemme Nuorten projektit -blogisarjassa toimintarahalla toteutettuja projekteja ja annamme äänen toteuttajille. Blogi-sarjan kolmannessa osassa pääsemme kurkistamaan podcastin kulisseihin. FEW of us – Muutama meistä -podcastissä epilepsiaa sairastavat nuoret kertovat elämästään. 

Yhdessä, mutta erikseen – Korona-ajan podcast

Nuorten keskuudessa heräsi ajatus oman podcastin toteuttamisesta. Ajatus herätti paljon mielenkiintoa, jonka vuoksi sitä alettiin ideoimaan ja kehittämään yhdessä. Lähdimme toteuttamaan podcastia vailla mitään kokemusta, tämä toi mukanaan paljon haasteita, joten jouduimme miettimään mitä podcastin toteutus vaatii tekijöiden roolituksen, tarvikkeiden hankinnan sekä julkaisualustohin saamisen kannalta. Kaikki oli uutta ja vierasta, olimme jo vähällä luovuttaa, mutta kun roolit olivat selvät, nuoret pääsivät miettimään ja ideoimaan yksityiskohtaisemmin projektin eri osa-alueita esim. Some- ja julkaisukalenteria, jaksojen aiheita sekä puhujia. Kun podcastin suunnittelu alkoi edetä tekovaiheeseen. Ymmärsimme, miten paljon työtä jaksojen ulossaanti vaatii.

Työmäärän vuoksi päätimme perustaa työryhmän, johon halukkaat saivat liittyä. Työryhmään kuuluivat Anna-Lotta, Joonas sekä Jarnilla. Anna-Lotta editoi äänitysten jälkeen jaksot julkaisukuntoon ja latasi ne Spotifyhin sekä Soundcloudiin. Joonas toimi projektin yhteyshenkilönä sekä tukihenkilönä. Hän auttoi nuoria suunnittelemaan jaksojen sisältöjä, äänitti jaksoja ja toimitti ne Anna-Lotalle. Nuoret saivat myös laittaa Joonakselle viestiä omista jaksoistaan, aikatauluista, äänityksestä sekä kaikesta muusta mieltä askarruttavasta. Jarmilla taas toimi projektin somevastaavana. Hän suunnitteli julkasukalenterin ja kun jaksot julkaistiin niistä tehtiin sosiaaliseen mediaan päivitykset, jotta ihmiset löytäisivät ne. Halusimme myös antaa kasvot äänille tuottamalla jokaisesta puhujasta ystäväkirja päivityksen.

Työryhmä teki tiivistä yhteistyötä vastaten yhdessä muun muassa projektin etenemisestä, kokouksista sekä nuorten hyvinvoinnista ja osallisuudesta projektin aikana. Työryhmän panoksesta huolimatta stressitasot olivat katossa ja tämä toi mukanaan epilepsian monet kasvot. Kohtauksilta ei siis vältytty. Toisaalta projektiin osallistujat saivat podcastin teosta enemmän kuin se otti. Monelle jaksojen tekeminen toi sisältöä ja uusia kokemuksia arkeen sekä loi tunteen, että kuuluu johonkin.

Projektin isoimpina haasteina koimme sitoutumisen pitkäkestoiseen projektiin. Aikataulujen yhteensovittaminen ja niistä kiinnipitäminen aiheutti harmaita hiuksia meille kaikille (lisää stressiä, työtä ja kohtauksia). Aika-ajoin osallistujien tavoittaminen oli suuren työn takana, jonka vuoksi kokouksiin saapui vain kourallinen ihmisiä. Teamsin käyttö ei ollut kaikille tuttua, joten jouduimme perehdyttämään jokaisen erikseen. Projektin onnistumisen kannalta Teamsin käyttö oli pakollista, koska projekti oli valtakunnallinen ja puhujat asuivat ympäri Suomen. Tukiverkon puute toi omat haasteensa ja on vaikea sanoa, olisimmeko tehneet samoja valintoja, jos olisimme tienneet, että emme saa tarvitsemaamme tukea. Selvisimme kuitenkin kaikesta suomalaisella sisulla!

Onnistuimme ylläpitämään projektia alusta loppuun haasteista huolimatta. Roolitus onnistui hyvin, sillä jokainen osallistuja löysi projektista itselleen mieluisan tehtävän. Aktiiviset nuoret saivat ottaa vastuuta niin paljon kuin halusivat ja vielä vähän päälle. Aihe-ehdotuksia pursusi ovista ja ikkunoista ja pääsimme valitsemaan niistä parhaat. Sisältö oli monipuolista, kuulijoita puhuttelevaa, henkilökohtaista, tunnerikasta ja kyyneliltäkään ei säästytty.

Sisällön tarkoitus oli tiedottaa epilepsian monista kasvoista ja vähentää ennakkoluuloja, niin kuin jaksoissammekin sanottiin. Tässä onnistuimme mielestämme hyvin ja saamamme palaute antaa kuvan, että myös kuulijat ovat olleet samaa mieltä. Jokainen nuori sai mahdollisuuden osallistua podcastin tekemiseen, päättää aiheen oman mielenkiinnon mukaan sekä luoda ennakkoluulottomampaa yhteiskuntaa. Halusimme, että päätökset tehdään yhdessä ryhmänä. Tällä tavoin jokainen nuori pääsi vaikuttamaan projektin kulkuun. Jokaisen nuoren mielipiteitä kuunneltiin ja ryhmän sisällä luottamus ja turvallisuuden tunne ihmisistä ja ympäristöstä kasvoi.

Viestintä toteutettiin sosiaalista mediaa hyödyntäen. Julkaisimme aluksi postauksia kaksi kertaa viikossa Instagramiin sekä Facebookkiin. Postauksemme tavoitti viikottain 200–1600 henkilöä. Jaksojemme kuuntelukerrat pyöri siinä 100–270 välillä.

Saamamme palautteen perusteella puhujat olivat rohkeita ja avoimia uskaltaessaan puhua omista henkilökohtaisista kokemuksistaan. Saimme myös positiivista palautetta panostuksestamme näin pitkään projektiin. Jaksojemme aiheet koettiin tärkeiksi ja puhutteleviksi. Niistä pitäisi pystyä puhumaan enemmän! Vaikka kerroimme joka jakson outrossa, että jaksojen puheet perustuvat meidän omiin kokemuksiimme, saimme palautetta sisällön ajanmukaisuudesta.

Kirjoittajat:
FEW OF US – MUUTAMA MEISTÄ PODCAST – JENGIN ANNA-LOTTA, JARMILLA JA JOONAS

———–

Kiinnostuitko? Kuuntele FEW of us – Muutama meistä -podcastiä Spotifystä tai Soundcloudista. Podcastin ovat toteuttivat Epilepsialiiton nuorten ryhmä Finnish Epilepsy Warriors.

Ryhmä toteutti ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus -projektinsa myöntämällämme toimintarahalla. Nuoret voivat hakea Intoa projektista -hankkeesta 100-1500 euron toimintarahaa ideoimiensa projektien toteuttamiseen. Toimintarahaa myönnetään projekteihin, joiden teemana on  talous- ja yrittäjyystaidot, ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus tai luokan yhteishenki ja hyvinvointi. 

Lue kaikki Nuorten projektit -blogisarjan osat täältä.