Hyppää sisältöön

Intoa projektista

Intoa projektista -toiminnan tavoitteena on lisätä nuorten omaehtoista toimijuutta ja luoda mahdollisuuksia nuorille tärkeän aiheen käsittelyyn ja keskusteluun projektin avulla. Yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret voivat ryhmänä hakea 100–1500 euron tukea oman projektinsa toteuttamiseen. Intoa projektista -toiminta rahoitetaan Merja Fischerin testamentin varoilla.

Nuoret voivat hakea projektirahaa itse ideoimiinsa ja toteuttamiinsa projekteihin. Projektien tulee liittyä johonkin alla olevista teemoista:

  • yhteiskunta ja vaikuttaminen,
  • talous- ja yrittäjyystaidot,
  • luokan yhteishenki ja hyvinvointi.

Projektin suunnittelussa ja toteuttamisessa nuorille tulevat tutuiksi monet tärkeät taidot, joista on hyötyä myös myöhemmin esimerkiksi työelämässä – tai vaikkapa jonain päivänä oman yrityksen perustamisessa.

Projektit kehittävät organisointikykyä, ryhmätyötaitoja, oman toiminnan arviointia, viestinnällisiä taitoja sekä talouden hallintaa. Projektin avulla nuoret löytävät omia vahvuuksiaan ja saavat iloa onnistumisesta.

Kuinka hakea tukea?

Tukea 100–1500 euron projekteihin haetaan hakulomakkeella. Jotta projektin suunnittelu olisi helpompaa, olemme luoneet Seppo-pelillisyysalustalle Maaliin!-projektipelin, joka johdattelee yksityiskohtaisemmin projektin eri vaiheisiin. Nimestään huolimatta projektipeli ei ole perinteinen peli, vaan pikemminkin työkalu, jonka avulla projektin suunnittelu on helpompaa. Sen voi tilata tilauslomakkeella, ja se auttaa projektin suunnittelussa ennen varsinaista projektirahan hakua.

Projekti voi olla melkeinpä mitä vain – kunhan se on nuorille mieleinen. Se voi olla tapahtuma, retki, teemapäivä, video, kerho, näyttely tai vaikkapa haastekampanja. Se voi myös olla näiden yhdistelmä. Huom. Nuorten ideoiman projektin tulee sisältää muutakin kuin yhdessä ideoitu retkikohde. Projektilla tulee olla jokin tavoite. Lisäksi nuorten tulee pohtia laajemmin projektin viestintää, budjettia ja arviointia.

Rahoitusta haetaan vähintään kolmen hengen ryhmänä, mutta halutessaan samaa projektia voi olla toteuttamassa myös koko luokka. Projektirahahakemukseen tulee liittää yhteystiedot yhdeltä täysi-ikäiseltä nuorelta tai opettajalta/ohjaajalta, joka loppukädessä vastaa projektin kulusta ja varojen asiallisesta käytöstä.

Huom. Myönnämme yhteen projektiin enintään 1500 € tukea. Voimme myöntää yhdelle koululle useampia projektitukia kuitenkin sillä edellytyksellä, että jokainen projekti on omanlainen – ja jokaisen ryhmän nuorten ääni ja ideat tulevat kuulluksi.

Tuenhaun kriteerit (pdf)
Projektirahan hakulomake
Maaliin! -projektipelin tilaaminen Pelit ja kouluvierailut -sivultamme.

Tuenhaun päivämäärät

Käsittelemme tukihakemuksia kerran kuussa. Tuenhaun kriteerit löydät kohdasta Kuinka hakea tukea?

Tuenhaun päivät keväälle 2023

  • 20. tammikuuta
  • 17. helmikuuta (huom. hakemukset 17.2. jo klo 15 mennessä!) Erityisteemana Ystävyyden projektit
  • 17. maaliskuuta
  • 14. huhtikuuta
  • 12. toukokuuta
  • 16. kesäkuuta
Raportointi

Jokainen projekti tulee raportoida blogikirjoituksella ja kuvalla. Osa kirjoituksista julkaistaan kuvan kanssa Nuorten Akatemian blogissa. Suuremmilta, yli 500 euron projekteilta vaaditaan laajempaa kirjallista raporttia, jonka ohjeet tulevat hakijan sähköpostiin tukipäätöksen yhteydessä. Kaikki kuitit projektin kustannuksista toimitetaan raportoinnin yhteydessä skannattuina Nuorten Akatemiaan.

Toivomme nuorten ryhmien viestivän projekteistaan. Viestinnän tukena sosiaalisessa mediassa (esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa) voi käyttää hankkeen tunnistetta #intoaprojektista sekä @nuortenakatemia.

Huomioittehan, että projektista aiheutuviin kustannuksiin ei saa hyödyntää bonuskortteja.

Käyttämättömät projektirahat sitoudutaan palauttamaan viipymättä tilille FI87 8146 9710 1644 34. Palautuksesta tulee lähettää kuitti Nuorten Akatemialle. Tilimaksun viestikohtaan kirjoitetaan ”Projektirahapalautus Intoa projektista PROJEKTIN NIMI”. Alle 10 euron summaa ei tarvitse palauttaa.

Jos projektista ei raportoida määräaikaan mennessä, peritään koko myönnetty tukisumma takaisin.

Raportointilomake

Hymyilevä Ulla Saalasti

Lisätietoja Intoa projektista -toiminnasta antaa

Ulla Saalasti, projektipäällikkö
ulla.saalasti@nuortenakatemia.fi
040 567 4203