Esittelemme Nuorten projektit -blogisarjassa toimintarahalla toteutettuja projekteja ja annamme äänen toteuttajille. Blogi-sarjan toisessa osassa pääsemme mukaan Turun rengasreitille tutustumaan eurooppalaiseen saaristoon. Nuoret raportoivat retkestään perustamalleen Instagram-tilille ja kirjoittivat projektista blogitekstin
Olimme kaikki muuttaneet juuri Turkuun opiskelujen vuoksi ja kiinnostuimme Turun saaristosta ensimmäisen opiskelijakesän korvalla. Kotiseuduillamme ei vastaavaa erikoisuutta ollut, ja niinpä eräänä alkukesän iltana päätimme tutustua saaristoon tosissamme, keskittyen etenkin sen vahvaan ruotsalaiseen kieli- ja kulttuuriperintöön.
Innostuimme saaristosta nopeasti ja skaalasimme ideaa hieman ylöspäin: entä saariston eurooppalaisuus? Saimme selville, että Euroopan Unioni rahoittaa runsaasti erilaisia hankkeita saaristossa. Kun juuri samaan aikaan saimme mainoksen Nuorten Akatemian hankerahoituksesta, päätimme hakea sitä Eurooppalaisen saariston konseptilla: tutkiaksemme lähemmin eurooppalaisuutta Turun saariston rengasreitillä.
Teimme hakemuksen, saimme rahoituksen ja aloitimme käytännön järjestelyjen suunnittelemisen. Katsoimme majoituspaikat ja summittaiset ruokapaikat sekä ennen kaikkea otimme huolella selvää lautta-aikatauluista: erikokoiset ja -pituiset lautat asettivat tiukat raamit matkallemme ympäri saariston.
Matkan vihdoin koittaessa saimme iloksemme huomata, että Eurooppa oli läsnä rengasreitillä jopa yllättävän vahvasti. Lähes joka satamassa oli rakennettu jotakin EU:n eri rahastojen tukemana, oli kyse sitten laitureista, altaan ruoppauksesta tai betonivalleista. Myös ruotsin kielen vahva asema sai ajoittain aikaan kenties eurooppalaisen tunteen siitä, että todella olisimme olleet kauempana kotoa kuin mitä olimme. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava myös, että kukaan ryhmässämme ei uskaltanut puhua sanaakaan ruotsia koko matkalla ja pärjäsimme aivan hyvin.
Projekti oli mielestämme hyvin onnistunut ja kiitämme Nuorten Akatemiaa sen rahoittamisesta. Opimme Turun seudun ja saariston eurooppalaisuudesta enemmän ja vähemmän konkreettisesti ja toivottavasti saimme välitettyä kokemuksiamme myös muille. Toivottavasti hankkeemme innostaa myös muita nuoria hakemaan rahoitusta projekteihinsa rohkeammin jatkossa.
Eurooppalainen saaristo -projektin tavoitteena oli havainnoida Euroopan ja EU:n ilmenemistä Turun saaristossa ja julkaista siitä tietoa Instagram-tilin kautta. Sisällöntuotanto painottui erityisesti EU:n vaikutuksiin ja erilaisiin EU-projekteihin, joita on toteutettu Turun rengasreitin varrella. Käy tutustumassa Eurooppalainen saaristo -projektiin Instagramissa @eurooppalainensaaristo
Nuoret toteuttivat eurooppa-teemaisen projektinsa Nuorten Akatemian Meidän Eurooppa -hankkeen toimintarahalla, joka oli haettavissa 15.4. – 30.11.2021. Hanketta rahoittaa Eurooppatiedotus. Rahaa nuorten projekteihin voi hakea edelleen Intoa projektista -hankeesta. Toimintarahaa myönnetään projekteihin, joiden teemana on talous- ja yrittäjyystaidot, ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus tai luokan yhteishenki ja hyvinvointi.