Hyppää sisältöön

Digitalisaatio kouluissa – uhka, mahdollisuus vai yhteinen vastuu?

Digitaaliset oppimateriaalit ja työkalut eivät enää ole uutta koulumaailmassa. Ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa opetuksessa, ja monella tapaa ne ovat tehneet oppimisesta monipuolisempaa ja saavutettavampaa. Samalla huoli digitalisaation vaikutuksista oppilaiden hyvinvointiin ja keskittymiskykyyn on ollut keskeinen osa aiheesta käytävää keskustelua. Educa-messuilla Nuorten Akatemia selvitti kyselyllä, miten opettajat itse kokevat digitalisaation vaikutukset, ja vastauksissa nousi esiin sekä myönteisiä että kielteisiä näkökulmia.

Opettajat kokivat, että digitalisaation myötä opetus on monipuolistunut, tieto on helpommin saatavilla ja opetuksen mukauttaminen oppilaiden tarpeisiin on helpottunut. Digitaaliset työkalut ja oppimateriaalit ovat myös helpottaneet opetusmenetelmien vaihtelua sekä luoneet mahdollisuuksia interaktiivisiin ja osallistaviin hetkiin luokassa.

Samalla moni toi esiin turhautumisensa digitalisaation mukanaan tuomiin haasteisiin. Puhelimet ja muut laitteet koettiin usein häiriötekijöiksi, jotka lisäävät levottomuutta ja heikentävät keskittymiskykyä. Kun puhelinta on käytetty tunnilla, se saattaa jäädä “polttelemaan taskuun” ja häiritä keskittymistä myös sen jälkeen. Lisäksi useat opettajat ilmaisivat huolensa siitä, että lähdekriittisyys on heikentynyt ja tekoälyn myötä oppilaiden oma pohdinta ja itsenäinen ajattelu ovat vähentyneet.

Vaihtoehtoisten todellisuuksien ajassa kasvava sukupolvi

Digitalisaatio ei ole vaikuttanut ainoastaan opetukseen, vaan myös nuorten sosiaaliseen elämään. Kyselyssä tiedustelimme opettajilta myös: Miten digitaaliset välineet, kuten sosiaalinen media ja pelit, vaikuttavat oppilaiden ja opiskelijoiden elämässä? Vastauksissa moni opettaja koki, että nuorten sosiaaliset taidot ovat muuttuneet. Nettikiusaaminen, jatkuva vertailu ja vaikeudet vuorovaikutuksessa olivat toistuvia teemoja. Useampi vastaaja mainitsi myös nuorten elävän “digitaalisissa kuplissa” – verkossa muodostuneissa todellisuuksissa, joihin aikuisilla harvoin on pääsyä.

Opettajien mukaan digitalisaatiolla ja sosiaalisella medialla ei kuitenkaan ollut pelkästään kielteistä roolia nuorten elämässä. Osa nosti esiin digitaaliset alustat tärkeinä yhteisöinä ja verkostoitumisen paikkoina erityisesti niille nuorille, joiden voi olla vaikeaa löytää omaa paikkaansa fyysisessä kouluympäristössä. Opettajat huomioivat myös, että somen kautta kavereiden kanssa yhteydenpito on osaltaan lisännyt monien nuorten hyvinvointia.

Miten luodaan kestävää digitalisaatiota koulun arkeen?

Digitalisaatio on tullut jäädäkseen – myös kouluympäristöön ja opetukseen. Kysymys ei enää ole siitä, käytetäänkö digitaalisia apuvälineitä opetuksessa, vaan siitä, miten niitä käytetään kestävällä, mielekkäällä ja pedagogisesti perustellulla tavalla. Jotta digitalisaation myönteiset vaikutukset pääsisivät esiin, sen käyttöä on johdettava tietoisesti ja tavoitteellisesti kestävyys mielessä.

Yksi esimerkki tästä ovat Nuorten Akatemian digitaaliset oppimispelit, jotka on suunniteltu oppiminen edellä. Pelien tarkoituksena on yhdistää pedagoginen sisältö ja vuorovaikutteinen, merkityksellinen digitaalinen kokemus, joka innostaa — ilman että se lisää levottomuutta, kuormitusta tai passiivista ruutuaikaa.

Nuorten Akatemian toiminnan ytimessä on nuorten osallisuuden ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen. Koska some ja digitaaliset alustat ovat kiinteä osa nuorten arkea, myös meidän on mietittävä, miten voimme rakentaa osallistavia ja vuorovaikutteisia toimintatapoja ja materiaaleja – myös digitaalisesti. Jotta voimme aidosti ymmärtää nuorten digitaalista todellisuutta, on aikuisen tärkeää pyrkiä tietoisesti astumaan nuorten digitaalisiin kupliin. Vasta kun olemme mukana siinä maailmassa, voimme kehittää sisältöjä ja yhteisöjä, jotka tukevat nuorten sosiaalisia taitoja ja rakentavat merkityksellisiä digitaalisia yhteisöjä.

On myös hyvä, että aikuiset pysähtyvät pohtimaan omaa digitaalista arkeaan: onko oma käyttö kestävää, tietoista ja hyvinvointia vahvistavaa? Sillä loppujen lopuksi me aikuiset asetamme esimerkin tulevaisuuden nuorille.