Työelämäfoorumi 2024 yhdisti työelämävaikuttajat ja nuoret. Tapahtuman järjestivät Työ2030-ohjelma ja Parempi työelämä! -koordinaatiohanke yhteistyössä. Nuorten Akatemia toi mukaan osaamisensa nuorten osallisuuden edistäjänä ja ennen kaikkea nuorten äänen. Ennen tapahtumaa järjestetyissä työelämäaiheisissa kuulemisissa tavoitettiin noin 400 nuorta.
Nuoret osallistuivat työelämäaiheisiin työpajoihin esimerkiksi kouluissa ja järjestötoiminnassa. Tämän lisäksi järjestettiin verkkokeskusteluja Discord-alustalla ja Digiraadissa. Nuorten vastauksista oli tunnistettavissa hyvin arkisia ja läheisiä teemoja; esiin nousi esimerkiksi hyvän työilmapiirin merkitys sekä jaksaminen arjessa. Ennen kaikkea nuorten vastauksista välittyi toive työelämästä, joka olisi avoimempi ja vastaanottavaisempi nuorille heidän taustastaan ja työkokemuksestaan riippumatta. Samalla oli myös havaittavissa polarisaatiota; siinnä missä enemmistöllä nuorista menee hyvin, eikä heillä ole huolia työelämän suhteen, osan on vaikea nähdä tulevaisuutta ja omia mahdollisuuksiaan työelämässä positiivisessa valossa.
Lähes kaikilla nuorilla oli jotain aikaisempaa kokemusta työelämästä esimerkiksi TET-harjoittelusta tai kesätöistä. Nuoret kokivat lyhytaikaiset työt pääasiassa mahdollisuutena oppia ja tutustua työelämään. Useat nuorista olivat tyytyväisiä työelämään liittyvään ohjaamiseen. Kuitenkin erityisesti käytännön asioihin kuten verojen maksuun sekä erilaisiin urapolkuihin liittyen kaivattiin enemmän konkreettista tietoa. Mielenkiintoista on, että nuorten näkemykset sosiaalisen median roolista vaihtelivat suuresti. Monet nuorista kertoivat sosiaalisen median olevan heille inspiraation lähde. Toisaalta osa kertoi, että heille oli muodostunut työelämästä negatiivinen kuva sosiaalisen median perusteella. Osa nuorista taas kritisoi sosiaalista mediaa siitä, että se antaa liian ’silotellun’ kuvan työelämästä.
Itse Työelämäfoorumi-tapahtuma järjestettiin Pikku-Finlandiassa marraskuun 20. päivä. Nuorten näkemykset olivat keskustelun ytimessä koko tapahtuman ajan, esimerkiksi SHED-musiikkiteatterin nuoret nostivat esiintymislavalle omat kokemuksensa työelämästä ja työnhausta. Nuorten Akatemian fasilitoimissa pöytäkeskusteluissa osallistujat etsivät ratkaisuja nuorilta nousseisiin unelmiin ja haasteisiin. Mukana keskustelemassa oli työelämän asiantuntijoita; tutkijoita, ammatti- ja työnantajajärjestöjen edustajia sekä tietenkin myös työpajoihin osallistuneita nuoria. Keskusteluissa pohdittiin esimerkiksi sitä, miten nuorille tärkeitä asioita voitaisiin edistää niin työnantajien, koulujen kuin järjestöjen toimesta; millaista tietoa nuoret saavat työelämästä ja miten heidät otetaan mukaan yhteisöihin työpaikoilla.
Työelämäfoorumin keskustelujen tulokset ovat tärkeässä osassa työelämästrategian uudistamisessa, joka alkaa vuonna 2025. On hienoa, että nuorten näkemykset ja ääni on tuotu osaksi tätä prosessia. Suuret kiitokset myös nuorten kuulemisia järjestäneille yhteistyökumppaneille!
Voit lukea nuorten työelämänäkemyksiä kokoavan raportin täältä: Nuorten ajatuksia työelämästä
Kirjoittaja on Nuorten Akatemian korkeakouluharjoittelija Meeri Pääkkö, joka on ollut mukana valmistelemassa Työelämäfoorumi-tapahtumaa. Kuvat on ottanut Jeesi Kalombo.