Hyppää sisältöön

Nuorten Akatemia 30 vuotta – harrastustoiminnan opintokirjasta nuorten osallisuuden asiantuntijaksi

Tänä vuonna Nuorten Akatemia juhlii 30-vuotista taivaltaan ja matkan varrelle on mahtunut monenlaista. Tässä blogikirjoituksessa käydään läpi matka alkuvaiheista nykypäivään ja pohditaan organisaation tulevaisuuden suuntia.

Kirjoitus pohjautuu Nuorten Akatemian ensimmäisen toiminnanjohtajan Teemu Japissonin ja nykyisen toimitusjohtajan Heikki Vuojakosken haastatteluihin, joissa he jakavat näkemyksiään järjestön kehityksestä ja merkityksestä vuosien varrelta.

Nuorten Akatemian synty ja ensimmäiset vuodet

1990-luvun alussa Nuori Suomi -järjestössä heräsi ajatus siitä, että nuorten tulisi saada konkreettista hyötyä pitkäjänteisestä urheiluseuratoiminnastaan, kuten valmentamisesta ja suoritetuista kursseista. Tämän seurauksena eri järjestöjen edustajia kutsuttiin yhdessä pohtimaan nuoriin liittyviä kysymyksiä. Keskusteluista nousi myös esiin kaikissa järjestöissä tunnistettu haaste: jäsenmäärät putosivat yläkouluikäisten nuorten kohdalla.  

Yhteisiä tarpeita ja haasteita ratkaisemaan päätettiin perustaa vuonna 1994 Nuorten Akatemia. Uuden järjestön perustehtäväksi määritettiin vapaaehtois- ja harrastustoiminnan arvostus sekä nuorten omaehtoisen projektitoiminnan tukeminen. Ydintuotteeksi päätettiin kehittää opintokirja ja tutorkoulutus. Harrastustoiminnan opintokirja auttoi nuoria dokumentoimaan harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa kartuttamiaan taitoja ja kokemuksia, mikä paransi heidän mahdollisuuksiaan työnhaussa ja opintoihin hakeutumisessa. Tutortoiminnan kautta ohjaajia koulutettiin tukemaan ja osallistamaan nuoria sekä merkitsemään heidän aktiivisuutensa opintokirjaan. 

Teemu Japisson aloitti Nuorten Akatemian ensimmäisenä toiminnanjohtajana vuonna 1998, jolloin organisaatio oli vielä muotoutumisvaiheessa. Japisson toimi kaksi ensimmäistä vuotta ainoana työntekijänä ja vastasi toiminnan käynnistämisestä sekä organisaation kehittämisestä yhteistyössä jäsenjärjestöistä koottujen työryhmien kanssa.  

Kehitysvaiheet ja ajassa elävä missio

Nuorten Akatemian nykyinen toimitusjohtaja, Heikki Vuojakoski, on toiminut tehtävässään vuodesta 2000 lähtien ja muistelee organisaation merkittäviä kehitysaskeleita vuosien varrelta. Ensimmäinen merkittävä virstanpylväs Nuorten Akatemian historiassa oli harrastustoiminnan opintokirjan ja tutortoiminnan kehittäminen.  Myöhemmin palvelutarjonta laajeni Mahis- ja Note-toimintojen lanseerauksen myötä, tarjoten tukea haavoittuvassa asemassa oleville nuorille sekä koulujen ja oppilaitosten kasvatustyöhön. Näiden kehitysaskeleiden myötä harrastustoiminnan opintokirjat ja tutortoiminta jäivät taka-alalle, ja Nuorten Akatemia keskittyi palveluiden tuottamiseen nuorten parissa toimiville aikuisille.  

“Vaikuttavuuden kasvattaminen aikuisten kautta on todettu tehokkaammaksi tavaksi tavoittaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia nuoria, jotka eivät muuten osallistuisi”, Vuojakoski kertoo. 

2010-luvun lopussa Nuorten Akatemiassa otettiin jälleen iso askel ja käynnistettiin Osallisuuden Osaamiskeskuksen toiminta, joka toi mukaan julkisen sektorin toimijat. Ministeriöt sekä muut tahot alkoivat hyödyntää Nuorten Akatemian asiantuntijuutta nuorten osallistamisessa päätöksenteossa.  

Nuorten Akatemian missio on kehittynyt ajan myötä, sopeutuen muuttuviin tarpeisiin ja ympäristöön, ja voisi sanoa, että organisaatio erottuukin edukseen kyvyllään muokata perustehtäväänsä ajankohtaiseksi ja relevantiksi. Nuorten Akatemia on kasvanut harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan tukijasta nuorten osallisuuden konkreettiseksi toteuttajaksi ja asiantuntijaksi. 

Nuorten Akatemian vaikutus nuoriin ja yhteiskuntaan

Nuorten Akatemialla on ollut merkittävä rooli osallistavan demokratian ja yhteiskunnallisen muutoksen edistämisessä.  

“Olemme tukeneet ja vauhdittaneet yhteiskunnassa käynnissä olevaa buumia kohti uutta demokratiaa ja osallistavaa yhteiskuntaa. Näin olemme vaikuttaneet nuoriin eri elämänvaiheissa.”, Vuojakoski tiivistää.  

Lisäksi Nuorten Akatemialla on tärkeä tehtävä tukea paikallisia toimijoita, kuten kouluja ja järjestöjä, jotta ne pystyvät vastaamaan paremmin nuorten tarpeisiin.  

Vuojakoski korostaa, että nuorten tarpeiden ja odotusten huomioiminen on aina ollut keskeinen osa Nuorten Akatemian toimintaa, ja siksi organisaatiossa on jatkuvasti tarkasteltu, kuinka hyvin sen tarjoamat palvelut ja ohjelmat vastaavat nuorten todellisiin tarpeisiin.

“Työssämme oletamme, että nuorten parissa työskentelevillä aikuisilla on paljon tietoa siitä, mitä nuoret tarvitsevat. Meidän on kuitenkin myös tärkeää tarkistaa, ovatko nämä asiat todella sellaisia, joista nuoret hyötyvät.”.  

Tällä hetkellä Nuorten Akatemia tavoittaa vuosittain noin 100 000 nuorta.

Nykyiset haasteet, mahdollisuudet ja katse tulevaisuuteen

Nuorten Akatemian toimintaympäristössä on havaittavissa sekä haasteita että mahdollisuuksia. Suurimpana haasteena ovat valtion leikkaukset, jotka luovat epävakautta projektirahoitteiselle organisaatiolle. Tulevaisuuden kasvusuuntana nähdään kansainvälinen toiminta ja rahoitus, mikä avaa mahdollisuuksia pohtia laajentumista eurooppalaiseksi toimijaksi. Lisäksi digitaalisten työskentelytapojen ja osallistavien menetelmien kysyntä kasvaa jatkuvasti, ja nuorten ajatukset sekä vaikutusmahdollisuudet herättävät yhä enemmän kiinnostusta eri tahoilla. 

Heikki Vuojakoski korostaa, että tulevaisuudessa tärkeintä on osallistavien toimintatapojen juurruttaminen osaksi kohderyhmien arkea.  

“Osallisuus ei ole vain yleinen käsite, johon kaikki voivat liittyä. Se tarkoittaa toimintatapojen ja menetelmien oppimista, kehittämistä ja soveltamista, jotka mahdollistavat ihmisille aidon osallistumisen ja vaikutusmahdollisuudet.” 

Yhteistyö rakentaa 30 vuoden menestyksen

Nuorten Akatemian 30-vuotinen matka on ollut täynnä kasvua, innovaatioita ja merkityksellisiä kohtaamisia – ja tämän kaiken taustalla on aina ollut vahva yhteistyö. Jäsenjärjestöt, yhteistyökumppanit ja luottamushenkilöt ovat olleet mukana tukemassa ja rakentamassa organisaation toimintaa alusta alkaen.  

“Nuorten Akatemialla on ollut ilo työskennellä monien erilaisten yhteistyökumppaneiden, tärkeiden ja luotettavien tahojen sekä suurisydämisten luottamushenkilöiden kanssa. He ovat antaneet meille mahdollisuuden tehdä ja oppia yhdessä,” Heikki Vuojakoski korostaa. 

Yhtä tärkeää on ollut sisäinen yhteistyö ja sen arvostaminen. Nuorten Akatemiaa on vuosien varrella kannatellut innovatiivinen ja innostunut työyhteisö, jossa ideat kukoistavat ja projektit toteutuvat.  

Nuorten Akatemia on vuosien varrella kehittynyt harrastustoiminnan opintokirjoja sekä tutortoimintaa tuottavasta järjestöstä nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin asiantuntijaorganisaatioksi, jonka vahvuus on kyky mukautua ja vastata nuorten sekä heidän kanssaan toimivien aikuisten tarpeisiin. Vuodet ovat opettaneet, että on tärkeää säilyttää sopeutumiskyky, pysyä ajan hermolla ja muistaa yhteistyön voima. Näiden avulla Nuorten Akatemia on mukana vahvistamassa nuorten osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta myös tulevaisuudessa.


Paljon onnea 30-vuotias Nuorten Akatemia!

Blogin on kirjoittanut Nuorten Akatemian viestintäassistentti Maisa Lokka.