Haluaisitko lisätä vähemmistönuorten näkyvyyttä ja osallisuutta omassa toiminnassasi tai oppimateriaaleissa? Etkö tiedä mistä aloittaa tai mitä ottaa huomioon? Ohessa meidän kolme napakkaa vinkkiämme siihen, miten pääset alkuun.
1. Tee yhteistyötä nuorten kanssa koko prosessin ajan
Tärkein ohje: älä oleta vaan osallista. Ota nuoret mukaan projektiin ja selvitä, miten he haluavat tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Näin et päädy vahingossa tekemään karhunpalvelusta nuorille itselleen tai vähemmistöyhteisölle, johon he kuuluvat.
Kulje siis koko prosessi käsikkäin nuorten kanssa aina projektin tarpeen tiedostamisesta suunnitteluun, toteutukseen ja valmiin materiaalin arviointiin.
2. Tee yhteistyötä asiantuntijaorganisaation kanssa
Jos haluat tuottamassasi materiaalissa tai projektissa käsitellä vähemmistöä, johon et itse kuulu, on tärkeää löytää mukaan ihmisiä, jotka tietävät aiheesta. Kukaan meistä ei ole kaikkien alojen asiantuntija ja vielä vähemmän tiedämme sellaisten ihmisryhmien kokemuksista, joita emme itse edusta.
Kun valitset yhteistyökumppania tällaiseen projektiin varmista, että organisaatio, yhdistys tai asiantuntija on omassa yhteisössään luotettu toimija. Tällaisen tahon kautta voit myös löytää nuoria, jotka ovat kiinnostuneita lähtemään mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan projektia kanssasi.
Järjestöjen ja sitä kautta asiantuntijoiden etsimisen voi aloittaa esimerkiksi kansalaisyhteiskunta.fi -sivustolta, josta voit hakea mm. erilaisia etnisiä järjestöjä sekä terveys- ja sosiaalialan toimijoita.
3. Älä oleta, että lukijasi kuuluu valtaväestöön
Oppimateriaaleissa näkyy yhä valitettavan paljon sitä, että lukijan oletetaan olevan valtaväestöön kuuluva. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että teksti kirjoitetaan kantasuomalaisille ajattelematta, että on muitakin identiteettejä. Materiaalia käyttävän aikuisen, nuoren tai lapsen taustat voivat olla hyvin moninaiset. Ihmisillä voi myös olla päällekkäisiä identiteettejä: olen suomalainen sekä romani, äidinkieliäni ovat arabia ja suomi. Tekstejä ja tehtäviä tehdessä on hyvä asettua muiden asemaan: ketkä kaikki tätä lukevat ja voiko jollekin tulla ulkopuolinen olo?
Varmista myös, että tuottamasi materiaalin kuvitus on moninaista. Vältä esimerkiksi kuvia, joissa “esittelet” vähemmistöön kuuluvaa lasta tai nuorta. Ei ole kenenkään velvollisuus edustaa olemuksellaan koko yhteisöään tai kulttuuriaan.
Materiaaleja luodessasi sinulla onkin oiva mahdollisuus purkaa ennakkoluuloja, joten tuo kuvituksessa nuoret ja lapset esiin taustastaan riippumatta moninaisina ja aktiivisina toimijoina.*
*Kun hankit valokuvia projektisi materiaaleihin, varmista että kaikilla kuvissa esiintyvillä alaikäisillä lapsilla ja nuorilla on kuvauslupa tai että sinulla on riittävät oikeudet käyttää esimerkiksi valmista kuvamateriaalia tai kuvituksia.