Hyppää sisältöön

Sosiaaliturvauudistuksen nuorten kuuleminen

Käynnissä oleva sosiaaliturvauudistuksen valmistelu (2020-2027) käsittää kysymyksiä, jotka koskettavat lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista sekä tällä hetkellä lapsuuttaan ja nuoruuttaan elävien tulevaisuutta.

Sosiaaliturvauudistuksen nuorten kuuleminen mahdollistaa nuorten osallistuminen sosiaaliturvauudistuksen valmisteluun. Samalla varmistetaan, että uudistuksen käytössä oleva tietopohja kattaa myös lasten ja nuorten näkemykset ja mielipiteet. Nuorten Akatemia toteuttaa kuulemisen Sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiantona yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa.

Sosiaaliturvauudistuksen nuorten kuuleminen toteutetaan syksyn 2022 aikana. Käytännön toteutuksen muotoina kuulemisessa ovat valtakunnallisesti levitettävät työpajat ja kysely. Työpajat toteutetaan kouluissa ja oppilaitoksissa sekä yhteistyössä järjestöjen kanssa. Kyselyä levitetään kuulemisen toteuttajaorganisaatioiden verkostojen kautta sekä omilla viestintäkanavillamme.

Kuulemistoimenpiteiden tavoitteena on kerätä nuorten näkemyksiä ja kokemuksia suomalaiseen sosiaaliturvaan ja sosiaaliturvauudistukseen liittyvistä teemoista, kuten sosiaaliturvan merkityksestä elämän eri vaiheissa, työstä ja tulevaisuudesta sekä järjestelmän perusperiaatteista. Työpajoissa nuoret pääsevät käsittelemään teemoja toiminnallisesti, tuetusti ja vuorovaikutteisesti yhdessä muiden kanssa.

Kuulemisprosessin tuloksena syntyy nuorten näkemyksiä ja mielipiteitä kokoava raportti, jota hyödynnetään sosiaaliturvauudistuksen valmistelun tulevissa vaiheissa. Lisätietoa sosiaaliturvauudistuksesta löydät Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.

Hymyilevä Sonja Hämäläinen

Lisätietoja nuorten kuulemiseen liittyen antaa

Sonja Hämäläinen, projektipäällikkö
sonja.hamalainen@nuortenakatemia.fi
050 560 1674