Hyppää sisältöön

Pikamuodista hitaaseen muotiin

Pikamuodista hitaaseen muotiin -hankkeessa tuotetaan peli sekä kouluvierailukokonaisuus, joiden kautta nuoret pääsevät tutkimaan vaateteollisuuden ja kestämättömän kuluttamisen vaikutuksia ympäristöön ja ihmisoikeuksiin.

Hanke on suunnattu yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille valtakunnallisesti. Hankkeessa tuotetaan pedagoginen peli sekä kouluvierailukokonaisuus, jossa nuoret pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan kiertotalouden hengessä kangasmerkin tai seinävaatteen.

Pelin tavoitteena on kannustaa nuoria kriittiseen ajatteluun ja muutokseen erilaisten pelitehtävien ja tulevaisuusajattelun kautta. Peli tarjoaa ajankohtaista tietoa pikamuodin ympäristöongelmista, ihmisoikeusloukkauksista sekä kiertotaloudesta. Vaikka aihe on vakava, pelin tarkoitus ei ole lannistaa. Tulevaisuudessa on toivoa ja pelaajat pääsevät pohtimaan, miten he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa tulevaisuuden kulkuun. Mitä on hidas muoti?

Kouluvierailukokonaisuus suunnataan yläkouluissa erityisesti käsityön valinnaisaineopiskelijoille sekä tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon opiskelijoille, mutta se sopii hyvin myös muihin oppiaineisiin vaikkapa osaksi ilmiöoppimista. Opettaja voi tilata joko yksi- tai kaksiosaisen vierailun. Yksiosaisella vierailulla nuoret tekevät kiertotalouden periaattein kangasmerkin tai seinävaatteen. Lopuksi tuotokset kuvataan, ja niistä voidaan tehdä näyttely koululle. Kaksiosaisessa vierailussa nuoret pelaavat myös Pikamuodista hitaasen -oppimispelin.

Kouluvierailut tilattiin loppuun kevään 2023 aikana. Seppo-alustalla toimiva peli on yhä tilattavissa Pelit ja kouluvierailut -sivultamme. Nuorten Akatemian digitaaliset pelit ovat oppilaitoksille ja muille nuorten ryhmille täysin maksuttomia, eikä tilaajalla tarvitse olla valmiiksi Seppo-lisenssiä.

Teemme hanketta yhteistyössä Eetin, Josko-suunnittelijakollektiivin sekä Fuusio oppijat ry:n kanssa. Hanketta rahoittaa Koneen säätiö.

Hymyilevä Ulla Saalasti


Lisätietoja:

Ulla Saalasti, projektipäällikkö
ulla.saalasti@nuortenakatemia.fi
040 567 4203