Hyppää sisältöön

Pikamuodista hitaaseen muotiin

Pikamuodista hitaaseen muotiin -hankkeessa tuotetaan peli sekä työpajakokonaisuus, joiden kautta nuoret pääsevät tutkimaan vaateteollisuuden ja kestämättömän kuluttamisen vaikutuksia ympäristöön ja ihmisoikeuksiin.

Hanke on suunnattu yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille valtakunnallisesti. Hankkeessa tuotetaan pedagoginen peli sekä kaksiosainen työpajasarja, jossa nuoret pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan kiertotalouden hengessä asusteita itselleen.

Pelin tavoitteena on kannustaa nuoria kriittiseen ajatteluun ja muutokseen erilaisten pelitehtävien ja tulevaisuusajattelun kautta. Peli tarjoaa ajankohtaista tietoa pikamuodin ympäristöongelmista, ihmisoikeusloukkauksista sekä kiertotaloudesta. Vaikka aihe on vakava, pelin tarkoitus ei ole lannistaa. Tulevaisuudessa on toivoa ja pelaajat pääsevät pohtimaan, miten he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa tulevaisuuden kulkuun.

Työpajakokonaisuus suunnataan yläkouluissa erityisesti käsityön ja kuvaamataidon valinnaisaineopiskelijoille sekä tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon opiskelijoille. Kaksiosaisessa työpajassa nuoret aluksi virittäytyvät teemaan pelaamalla pelin pikamuodista. Sen jälkeen nuoret suunnittelevat työpajaohjaajan opastuksella kiertotalouden periaattein vaatekappaleen tai asusteen, jonka he toteuttavat seuraavalla työpajakerralla. Lopuksi tuotokset kuvataan, ja niistä tehdään virtuaalinen näyttely.

Seppo-alustalla toimiva peli on tilattavissa Pelit ja kouluvierailut -sivultamme. Työpajakokonaisuus on tilattavissa tammikuussa 2023. Nuorten Akatemian digitaaliset pelit ovat oppilaitoksille ja muille nuorten ryhmille täysin maksuttomia, eikä tilaajalla tarvitse olla valmiiksi Seppo-lisenssiä.

Teemme hanketta yhteistyössä Eetin, Josko-suunnittelijakollektiivin sekä Fuusio oppijat ry:n kanssa. Hanketta rahoittaa Koneen säätiö.

Hymyilevä Ulla Saalasti


Lisätietoja:

Ulla Saalasti, projektipäällikkö
ulla.saalasti@nuortenakatemia.fi
040 567 4203